Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SPAGHETTI SEAFOOD CARBONARA RINGKAS



Tiap-tiap hari dapur saya pasti ada stok spaghetti yang siap direbus. Kecualilah jika tiada siapa-siapa di rumah. Memang naik  jemu muak jelak dah tengok rupa paras spaghetti dan rakan-rakan seangkatan dengannya macam macaroni, fetuccini dan rona roni yang lain. Tapi nak buat macam mana. Itulah makanan ruji anak sulung yang entah bilalah nak makan nasi sepanjang 12 tahun dia bernafas. 


Cuma bila teringatkan ada sedikit stok kepah dalam simpanan, saya buat ajelah sos carbonara untuk disahabatselamanya dengan spaghetti ini. 


Sepanjang saya makan spaghetti dengan sos carbonara di beberapa kedai yang ala-ala mewah ataupun ala-ala boleh mendatangkan marah, tiada satupun rasa yang sama. Jadi saya sendiri tak tahu macam mana rasanya yang asli. Banyaknya dah di 1Malaysiakan. Jadi versi ini juga telah saya terjemahkan mengikut bahan-bahan yang ada serta suka-suka kepala hotak haku untuk letak ramuan apa. 


Bahan-bahan:
Saiz hidangan : 2 orang

Spaghetti secukupnya (titiskan beberapa titik olive oil dalam air rebusan. Rebus hingga empuk.
1 1/2  mangkuk kepah (celur sebentar)
1 mangkuk kecil udang (celur sebentar) * kali ini saya tak celur dulu udang - terus je masukkan dalam sos, jadi kuah akan menjadi sedikit merah kerana air udang turun. Tak cantik! :(
2  cawan heavy cream (boleh juga digantikan dengan susu penuh krim/susu segar/ bancuhan susu tepung)
1/2 labu bawang besar kuning
2 ulas bawang putih
Serbuk lada sulah
1  sudu kecil mixed herb
1/2 cawan shredded cheddar cheese
Setangkai daun selasih
Sedikit olive oil
Garam dan gula
Parmesan cheese


Cara-cara:
  • Masukkan beberapa titis olive oil dalam air rebusan. Rebus spaghetti hingga empuk. Tos dan ketepikan. 
  • Tumbuk kasar bawang putih. Tumiskan dengan sedikit olive oil. 
  • Masukkan pula bawang yang didadu kecil. Masak hingga bawang layu. 
  • Masukkan heavy cream, mixed herb dan daun selasih yang dihiris kasar.
  • Masukkan shredded cheese sedikit  demi sedikit dan kacau hingga ia larut.
  • Seterusnya masukkan kepah dan udang. 
  • Gaul sebati dan perasakan dengan lada sulah, garam dan gula. 
  • Gaul dengan spaghetti dan taburkan parmesan cheese untuk dinikmati. 


2 Responses to SPAGHETTI SEAFOOD CARBONARA RINGKAS

  1. Best carbonara seafood. Saya buat simple jer.

    Macaroni (senang anak umur 17 bulan nak makan sendiri)
    Fresh milk
    Bawang holand
    Udang
    Sotong
    Mushroom button
    Carrot
    Carbonara prego mushroom

    Cara2
    Tumis bawang holand yg dipotong dadu
    Masukkan udang dan sotong
    Letak garam sikit
    Masukkan carbonara prego
    Fresh milk
    Carrot
    Mushroom button

    Siap ;)

Leave a Reply