Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Showing posts with label macarons. Show all posts

BLUEBERRY MACARONS

Assalam ibuk-ibuk gojes dan manis-manis belaka. Wah senyum terus. Apa khabar mama mummy yang banyak lemak sekalian? Amacam? Hee. 

Mana datangnya angin gebu-gebu meniup saya tiba-tiba membuat come back dengan macarons ni. Ya, lebih setahun rasanya saya dengan muka selamba yaya dan keras hatinya mengenepikan semua 'order-order' dari anak-anak sedara. 
Pujilah macam mana sedapnya macarons Cikda ni, takde heh ai nak layan. Okeh. Saya nak mula. Mad mad macarons lah lepas ni. Merah biru kuning hijau. Tapi yang coklat masih menjadi pilihan. Dan owh, tolonglah pulak bagi banyak-banyak resepi kat saya yang gunakan kuning telur boleh?
Suatu hari 2 tahun lepas, saya beli macarons silicon pad jauh dari Singapore nun. Siapa lagi kalau tak sifoo macarons, Rima. Harganya, bisa membuatkan mata saya berkelip-kelip sampaikan susah nak berhentilah. Kelip-kelip ku sangka apipun rasa pelik, lu pehal?

Dan ceh ceh ceh, semalam saya ke kedai bakeri, ada beb jual yang copycat punya. Adeh, harganya lebih murah daripada silpad yang didatangkan khas dari Amareka tu. :(
Macarons coklat idola anak sedara saya kat SINI
Bahan-bahan:
Sumber : Chef Angelina ICCA
Bahan-bahan:
80gram serbuk almond (saya jemur tengah  panas untuk pastikan betul-betul kering)
140 gram gula icing
80 gram putih telur (pastikan pada suhu bilik)
65 gram gula halus
1 sudu teh perisa blueberry
1-2 titis pewarna pink
Cara-cara:
  • Ayak gula icing dua kali. Masukkan  serbuk  badam, gaul sekata dan ketepikan. Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi, masukkan gula halus dan pukul lagi hingga adunan menjadi glossy dan soft peak*
* jika kita gunakan stand mixer, cabut beater-celup dalam adunan dan bila diangkat akan kelihatan bertanduk.
*Jika menggunakan hand mixer, cuba terbalikkan mangkuk, adunan stay dan buih-buihnya sangat halus dan glossy.Bahagian ini akan menentukan adunan kita licin dan macaron kita akan membentuk kaki yang sempurna.
  • Masukkan perisa blueberry dan pewarna pink. Masukkan campuran serbuk badam tadi (3 kali) dan gaul secara kaup balik dengan spatula. Semasa proses ini, adunan yang ok akan berkilat dan licin. Sila cuba jatuhkan adunan ke dalam mangkuk dan ianya akan membentuk simpulan riben yang besar.
  • Panaskan oven 20 minit lebih awal.
  • Sediakan tray yang dilapik dengan macarons silicon pad/silpad/parchment  paper. Masukkan dalam piping bag, dan pipekan mengikut template atau saiz  yang dikehendaki.  Rehatkan adunan kira-kira 30 minit. Bakar dengan api sederhana kira-kira 10-12 minit dengan suhu 150 deg C.
  • Sandwichkan dengan filling kesukaan.
CHOCOLATE GANACHE:
120g dark chocolate
110 g whipping cream
50g butter

Cara :


  • Panaskan whipping cream hingga timbul buih-buih halus. 
  • Masukkan butter dan chocolate, kacau hingga sebati. 
  • Sejukkan dan bolehlah dipipe pada macarons. Sejukkan macarons yang telah siap dalam peti ais.

CHOCOLATE MACARONS 2




Dah kenyang pekena nasi ayam 2 pinggan, barulah boleh senyum. Tapi kalau nak bagi senyuman itu lebar sampai ke tepi tudung Ekin, makan macarons ni pulak. Barulah senyum itu kurang sumbingnya dan lengkap rasa hidup.

Kuasa botox yang keterlaluan!

Kali ini saya buatkan untuk untuk insan terpilih, antara orang yang saya sayang dalam hidup. Si kerinting comey anak kepada adik yang  rajin bona yang tangan kena pijak dek lembu masa kecik. Wafiy!


Berapa kali saya buat macarons, tak terbilang dah. Tapi dalam dok kerap tu, mesti ada kekhilafannya. So kalaulah macarons ini artis, saya umpamakan ia macam Zahida Rafek. Sebab kulit muka yang licin mulus itu tak boleh silap sikit. Silap rentak sikit mulalah akan retak beribu sesalan. Mungkin itu kot penangan ubat-ubatan moden. 


Tapi biarlah saya buangkan segala mala fide. Tentu dia dah makan bergantang-gantang tempe untuk kulit yang halus  mulus kudus tu ek? Hihihi





beribu sesalan :(
dan bila botox dah tak power ;p

CHOCOLATE MACARONS


Mula berkenalan dengan makanan yang bukan kekampungan ni, Cikgu Azimah yang perkenalkan. Masa, dia suruh mokcik belajar, aku membayangkan scone. Pada saya tidaklah seghairah mana bila scone yang dia maksudkan.Googled. Tersilap rupanya.
First time cuba, tak keluar kaki. Dua kali, crack pula.Bengang tahap cipan. 3,4 resipi  dalam simpanan dan 2,3 resipi yang kena pangkah. Oleh sebab gaeram dan memang dasar perangai saya yang suka berlagak pandai segala benda depan anak sedara becok, saya pergi belajar dengan Angie. RM180 dia charge. Sekali lagi bengang.
Cuba resipi Angie, pun tak jadi juga, no foot juga. Kaki macaroon  kena potong sebab kencing manis kot. No foot so macam mana  jual foot detox nak laku?
Geledah punya geledah, terjumpa resipi ni. 2,3 kali buat dan digemari rakyat jelata, terus hidung tinggi. Kawan-kawan Cikgu pun dah mengorder bertalu-talu.  Maaf kepada pemilik asal resipi . Saya nak kreditkan pada anda, tapi saya terlupa catatkan sumber/blog anda. Anyway terima kasih.

Bahan-bahan:
70 gram serbuk almond (saya jemur tengah  panas untuk pastikan betul-betul kering)* dikisar halus –jika guna food processor alangkah baiknya kan!
10 gram serbuk koko
140 gram gula icing
80 gram putih telur (room temp)
65 gram gula halus
Cara-cara:
  • Ayak gula icing dengan serbuk koko. Masukkan  serbuk  badam, gaul sekata dan ketepikan. Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi, masukkan gula halus dan pukul lagi hingga adunan menjadi glossy dan soft peak*
* jika kita gunakan stand mixer, cabut beater-celup dalam adunan dan bila diangkat akan kelihatan bertanduk
*Jika menggunakan hand mixer, cuba terbalikkan mangkuk, adunan stay dan buih-buihnya sangat halus dan glossy.Bahagian ini akan menentukan adunan kita licin dan macaron kita akan membentuk kaki yang sempurna.
  • Masukkan campuran serbuk badam tadi (3 kali) dan gaul secara kaup balik dengan spatula. Semasa proses ini, adunan yang ok akan berkilat dan licin. Sila cuba jatuhkan adunan ke dalam mangkuk dan ianya akan membentuk simpulan riben yang besar.
  • Panaskan oven 20 minit lebih awal.
  • Sediakan tray yang dilapik dengan silpad/parchment  paper. Masukkan dalam piping bag, dan pipekan mengikut template atau saiz  yang dikehendaki.  Rehatkan adunan kira-kira 30 minit. Bakar dengan api sederhana kira-kira 10-12 minit dengan suhu 150 deg C.
  • Sandwichkan dengan filling kesukaan.
Saya pencinta dan penggemar tegar coklat, jadi apa lagi, pilihan saya sudah tentulah chocolate ganache.

CHOCOLATE GANACHE:
120g dark chocolate
110 g whipping cream
50g butter

Cara :

  • Panaskan whipping cream hingga timbul buih-buih halus. 
  • Masukkan butter dan chocolate, kacau hingga sebati. 
  • Sejukkan dan bolehlah dipipe pada macarons. sejukkan macarons yang telah siap dalam peti ais untuk rasa yang ahh sukar untuk digambarkan!