Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

EASY FUDGE BROWNIES



Masa mula-mula saya makan brownies, memang peghak tahap cipan. Ingatkan coklat kek yang bantat. Dahlah keras semacam lepas tu ada retak-retak pula di permukaannya. Hehe, itu kenangan silam, maklumlah jaman baru-baru mummayyiz. Sekarang dah besar lebar, dah reti jugalah sikit-sikit bezakan yang mana kek, brownies, muffin dan yang mana juga kuah dhal. Heeee


Banyak juga resepi brownies yang saya cuba. Kadang-kadang elok je menjadi retak kat permukaannya. Kadang-kala hati sendiri pula yang retak. Biasalah, adat belajar, begitulah. Kalau semua buat terus menjadi, tentu saya dah riak, bongkak dan takabburr tak hengat sekarang ni.


Kalau di Bandung, brand Kartika Sari memang handallah di sana. Memang jadi wajib pula sesiapa yang ke sana akan beli brownies cap tu untuk buah tangan. Rasanya mungkin pada hakikatnya biasa-biasa saja, tapi disebabkan jenama yang dibawa membuatkan semua dikaburi dengan popularitinya.


Brownies saya ni tidaklah sefofular Kartika Sari, tapi jangan lupa kalau dah rasa nanti mesti rasa nak try tak nyempat-nyempat. Hoho.


Resepi ini saya ambil dari blog www.gourmeted.com. Walaupun banyak lagi resepi yang menarik di luar sana, tapi kali ini saya teringin untuk cuba resepi dia ni. Memang munasabah pemilihan saya sebab semua unsur-unsur yang patut ada dalam brownies ada di sini. Terus lupakan Kartika Sari. Hihihi.




Bahan-bahan:

1 stick butter ( bersamaan dengan 113g) * saya letak 120g
8 oz semi sweet chocolate bar/coins (saya gunakan separuh dark chocolate dan separuh lagi milk chocolate jenama Beryl's)
2 tsp esen vanilla
1/2 tsp garam halus
4 biji telur saiz A
1 cawan tepung serbaguna/gandum
2 1/2 cawan gula halus (saya gunakan 1 3/4 cawan)
1 1/3 cawan kekacang (saya guna 1 cawan hazelnut dan segenggam almond flakes)
Segenggam choc chips (saya tambah)


Cara-cara:

  • Sediakan loyang bersaiz 9 x 13 inci. Lapik dengan aluminium foil. 
  • Masak chocolate dengan butter secara double boiler. 
  • Masak hingga cair keseluruhan. Sejukkan sebentar. 
  • Bila telah suam, masukkan esen vanilla, garam dan gula. Kacau sebati. 
  • Pecahkan telur sebiji demi sebiji. Pastikan setiap telur telah betul-betul dissolve sebelum dimasukkan telur seterusnya. 
  • Masukkan tepung dan kacau rata. 
  • Masukkan kekacang dan chocolate chips. Gaul sebati. 
  • Panaskan oven pada suhu 170 darjah C dan bakar kira-kira 45 minit atau hingga masak. 
  • Sediakan bekas berisi air dan kiub ais apabila brownies hampir masak. Bila telah masak, cepat-cepat masukkan loyang brownies ke dalam loyang berisi ais tadi. Sejukkan sebelum dipotong. 



5 Responses to EASY FUDGE BROWNIES

  1. Assalam chah,
    alahai tengok brownies chah yang kat bawah tu macam nak ngap aje masuk mulut tau!!
    memang nampak fudgy brownies ni..dah sudah tentu sedapp ni..boleh masuk list lah..

  2. rahel, mmg yummy kan...for choc lover cm saya, mmg sesuwai banget la..

    Puan Doc, hehehe...

    Kak Cek, ada lagi ni,mai la singgah kajang

    Ayu, mmg fudgy tk sia2 saya cuba resepi ni...try la...

Leave a Reply