Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KARI KEPALA IKAN



Masakan yang paling tak payah kena fikir. Mesti jadi. Tetap akan ada rasa. Sama ada rasa sedap ataupun rasa ala-ala kena tuang tepi birai tong hitam.


Bila makan roti cicah kuah kari kosong, perghh terus kenangan menyinggah ke tahun-tahun saya masih bergelar  student. Beli kuah kari seplastik 20 sen kat cafe The Mall lepas tu cicah dengan roti Gardenia. Husssshh nama sendiripun  kena check balik dalam IC takut tertukar dengan nama awek Bang Awea. Kuhkuh.



Ringkas saja cara saya masak kari. Semuanya sebab diselamatkan oleh rempah ratus yang terkandung dalam serbuk kari itu sendiri.

Bahan-bahan:
1 ketul kepala ikan jenanak
Santan (anggaran 4 cawan daripada 1 biji kelapa)
5-6 sudu cili kisar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
3 sudu besar serbuk kari ikan (saya gunakan jenama Baba's)
2-3 tangkai daun kari
2 keping asam gelugur
1 biji tomato
7-8 kacang bendi
Garam, gula dan perasa (jika suka) secukupnya

Cara-cara:
  • Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia. 
  • Tumis bersama cili kisar hingga naik bau-bauan yang hush. Masukkan daun kari dan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. 
  • Masak hingga naik minyak dan naik bau yang lagi hushh. 
  • Masukkan santan dan asam gelugur. 
  • Bila santan telah mendidih, masukkan ikan. 
  • Masak hingga pekat.  
  • Masukkan tomato dan kacang bendi. Perasakan dengan garam dan secubit gula.Masak seketika dan hushh!



2 Responses to KARI KEPALA IKAN

  1. akk chah... tun rasa kepala ikan tu duk panggil2 tun goda suruh makan.. terliurr!!!!!!!!!!!!! kalau tun nih, dpt kari ikan mula la nk wat lempeng bodo2.. gaul tepung garam ngan bawang je.. tp makan.. fuhhhh.. hingga titisan kari yg terakhir!

Leave a Reply