Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RENDANG AYAM MENANTI




Selain sambal tumis standard geng kamcing untuk nasi lemak, saya juga merendang semalam. Serampang dua mata. Boleh makan dengan nasi lemak dan juga ketupat palas. Hidangan menunggu kepulangan Sang Arjuna, ihhh!



Rendang saya memang tak boleh tanding rendang Cikgu Azimah, rendang dia memang sudah berada di kelasnya yang tersendiri. So bila masak rendang saya memang akan rujuk dia. Bila musim perayaanpun, kami adik beradik yang lain SIBUK dengan  tugas masing-masing (walaupun kenyataan ini kurang tepat, hurmm), dan kerja-kerja merendam  merendang akan diserahkan sepenuhnya pada dia. 


Bahan-bahan:
1 ekor ayam
Santan pekat (anggaran 6 cawan - daripada 2 biji kelapa)
*5-6  ulas bawang merah 
*1 labu bawang besar 
*3-4 ulas bawang putih
*2 inci halia
*2-3 inci lengkuas
*2 inci kunyit hidup
*1 sudu teh jintan manis
*1 sudu teh jintan putih
*1 sudu teh ketumbar
*Cili padi
*3-4 batang serai
*4-5 tangkai daun limau purut
2 keping gula nisan
Kerisik (daripada 1/2 biji kelapa)
Sedikit sos cili, sos tomato dan sos tiram
2 helai daun kunyit (dimayang halus)
2-3 keping asam
Garam secukupnya
Minyak



Cara-cara:
  • Kisar bahan bertanda *. 
  • Tumiskan hingga naik bau. 
  • Masukkan ayam dan masak hingga turun air ayam. 
  • Masukkan santan, gula nisan dan asam keping. 
  • Jika kuah masih belum pekat dan ayam kelihatan sudah masak, keluarkan ayam dan masak hingga kuah pekat dan naik minyak. 
  • Bancuhkan kerisik dengan sedikit air dan masukkan ke dalam kuah. Masukkan juga sos. 
  • Masukkan daun kunyit. Seimbangkan rasa masam masin manisnya. 


One Response to RENDANG AYAM MENANTI

Leave a Reply