Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KEK CHIFFON KELADI CHEESE



Jangan marah ya tuan penasehat. Nanti tolak 25%. Asyik-asyik kek chiffon. Blog yang tak universal, gitu ler. Bukan apa, rasa nak makan kek, tapi kek yang light-light aje. So tak adalah dibayangi rasa berdosa sangat.


Saya buat perisa keladi dua minggu lepas, tapi dapat ambik bau saja. Hadiahkan kepada tetamu untuk buat bekalan perjalanan ke Utara. So terigau-igau dik bau harum keladi semerbak kat rumah macam tongkang nak karam ni. Dah buat sedap-sedap tu,  takkan nak potong untuk rasa sikit lepas tu baru bagi orang kan. Saya ni behave orangnya. Jadi biarkanlah  kek wangi yummeh tu dibawa pergi dengan tenangnya.


Tebus igauan silam la kisahnya ni. Kali ini saya combinekan dengan cheese pula. Memandai jelah tambah-tambah sendiri. Untuk resepi perisa keladi saya alter (alter lagi) yang perisa pandan. Untuk lapisan cheese pula saya ambik dan kurangkan bahan mengikut kesesuaian  kat dapur 'Idola kecil' kesayangan ramai, siapa lagi kalau bukan anak kesayangan Bonda tu, CMG empunya DTS tuler.


Bahan-bahan adunan keladi:

Bahan A


2 biji kuning telur
35g gula halus
75g tepung naik sendiri
40ml minyak jagung
60ml bancuhan susu tepung (boleh juga susu cair/susu segar atau susu penuh krim)
2 1/2  sudu besar pes keladi
1/4 tsp garam

Bahan B
2 biji putih telur
35g gula halus
1/4 tsp cream of tar tar


Cara-cara:
  • Pukul telur kuning dengan gula hingga kembang dan gebu.
  • Masukkan minyak jagung dan pukul hingga sekata.
  • Masukkan susu, minyak jagung dan pes keladi dan putar perlahan-lahan. Masukkan tepung dan garam.
  • Kacau dengan spatula hingga rata. Ketepikan.
  • Pukul putih telur dalam bekas berasingan.
  • Bila telur sudah berbuih, masukkan gula dan cream of tar-tar.
  • Putar dengan kelajuan maksimum hingga mencapai soft peak dan menjadi meringue.
  • Campurkan adunan putih telur ke dalam adunan tepung dan kacau kaup balik (folded) perlahan-lahan untuk mengelakkan gelembung udara rosak. 
  • Ketepikan sebentar dan sediakan adunan cheese pula.

Bahan-bahan untuk adunan cheese (saya kurangkan dari resepi asal Cik Mat):



Bahan A:


2 biji kuning telur
25g gula halus
40g tepung naik sendiri
30ml bancuhan susu tepung (boleh gantikan dengan susu segar/susu cair atau susu penuh krim)
25g butter
30g cream cheese
1/4 tsp esen vanila
1/4 tsp garam


Bahan B
2 biji putih telur
25g gula halus
1/4 tsp cream of tar tar

Cara-cara:
  • Masak creamcheese, butter dan  susu secara double boiler sehingga cair. Sejukkan.
  • Pukul telur kuning dengan gula hingga kembang dan gebu.
  • Masukkan minyak jagung dan pukul hingga sekata.
  • Masukkan adunan cheese dan esen vanila dan putar perlahan-lahan. Masukkan tepung dan garam.Kacau dengan spatula hingga rata. Ketepikan.
  • Pukul putih telur dalam bekas berasingan.
  • Bila telur sudah berbuih, masukkan gula dan cream of tar-tar.
  • Putar dengan kelajuan maksimum hingga mencapai soft peak dan menjadi meringue.Campurkan adunan putih telur ke dalam adunan tepung dan kacau kaup balik (folded) perlahan-lahan untuk mengelakkan gelembung udara rosak. 
  • Sediakan acuan tidak perlu digris dengan marjerin/butter. Cukup sekadar dilap bersih dan kering.
  • Masukkan adunan cheese dan adunan keladi secara berselang-seli dalam loyang. 
  • Bakar pada suhu 160-170 darjah C kira-kira 30-35 minit atau sehingga kek masak.
  • Bila kek telah masak, cepat-cepat terbalikkan loyang untuk mengelakkan kek mendap.
  • Tunggu kek sejuk dan bolehlah sisip pisau plastik pada sisi loyang untuk mengeluarkan kek. 
Phewww! panjangnya, tapi berbaloi sebab memang yummeh babeh!



8 Responses to KEK CHIFFON KELADI CHEESE

  1. Fuhhhh....menggoda tul kek chiffon ni...lum penah buat kek2 chiffon ni...berhajat gak nak cuba ...bila tu ek...amik resepi dulu la...suka kak cek tgk gambonya kat sini...cantik ...menarikkk....:)
    Salam kenal2 dari kak cek....

Leave a Reply