Pagi-pagi saya bangun memang bertekad nak masak nasi lemak. Ceroboh blog Bundo kebetulan ada pulak nasi lemak Shrek. Hehehe. Lagi berkobar-kobar nak masak sebab Ariff akan ulang makan sampai 3 kali.
Macam-macam ramuan orang letak untuk create something new and fresh dalam sejarah penciptaan nasi lemak. Saya tetap dengan nasi lemak klasik. Cuma kali ini, terasa nak letak daun selasih yang diragui akan semakin layu menyembah bumi jika tidak digunakan. Fuh! wangi betul bau nasi lemak saya. Bangkit aromanya. Gabungan pandan dengan selasih memang kena betullah. Terus semangat nak tanam pokok ni datang semula selepas gagal dengan gahnya beberapa kali sebelum ini. Huuu.
Dan, graf mengada-ngada nak letak nama perasan-perasan mewah gitu naik mendadak ke tahap yang tak boleh diselamatkan. Bolehss blahss!
Bahan-bahan:
3 cawan beras
Santan (daripada 1 biji kelapa -saya perah menggunakan air kelapa)
1-2 helai daun pandan
1-2 tangkai daun selasih
Garam secukup rasa
Secubit dua gula
Cara-cara:
Masaklah dengan jiwa yang paling paling paling penuh dengan kasih berbanding hari-hari lain dalam hidup. ;)
Mat malam Chah...sungguh menyelerakan nasi lemak sang selasih...best namanya..hehe..
chah,
bundo taknak nasi lomak tu. Tapi bundo nakkkkkkk sangat telur tu chah. Ngancam tul.
akak pun ada buat balik daun selasih dari kampong baru ni.. lom terusik lagi.. tpkan... bila tanya mak katanya tu daun kemangi bukan selasih.. hahahah.. mak akak kata kalau daun selasih baunya kuat lagi.. kemangi tu lembut sikit.. entahlah akak pun tak berapa pasti yg mana satu kemangi yg mana satu selasih.. hahaha.. tp rasanya macam adik beradiklah tu.. kira bolehlah kot.. hehe..
pagi2 singgah sini buat perut lapar... telur tu mcm mn buat? mengancam betul...
sedapnyaa nasi lemak... buat perut lapar je..gihiihih
Rahel, selamat tghari...tq nyinggah, tgh gedik gitulah..mula2 la merapu letak nama mcm2...
Bundo meh la mkn telur tu...ada lg setgh ni ha...
Kak ratna, a ah ye...aoa bezanya daun kemangi ngan selasih yer...ermm...
Cik puan izan, nk buat telur tu senang je, lps rebus korek yolk , gaul dgn mayo sket n tabur pepper, pastu pipekan atas white tu blk...;)
Chah...meh umah aku..daun selasih ada..daun kemangi pun ada...;-)