Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHICKEN TORTILLA



Lapar la. Tapi jangan harap hari ni saya masak beria-ia sampai tus peluh  melimpah membasahi bumi  ya. Atau bahasa emak saya bomi

Sebenarnya mood tengah  terkujat lagi akibat peristiwa semalam. Nyaris-nyaris saya kena dail 911 dan nenoneno kereta bomba pun datang. Fire! Fire! Puncanya saya goreng keropok, lepas tu minyak-minyak yang menitis terkeluar dari kuali masa nak angkat keropok tu menyambar. Mula-mula terbakar pemegang kuali.Tak semena-mena  minyak pulak disambar api. Cepat betul berlaku. Terus menjulang api dan hangus sutir kuali cap Pasar Payang saya. :(

Nenoneno saya dalam rumah. Panik dalam 2-3 minit.  Dalam hati " jangan siram air, jangan siram air" Memang saya tau sangat akibatnya kalau siram dengan air. Sah-sah dengan lobang hidung saya ke mana, apa ke mana.


Alhamdulillah teringat fire extinguisher dalam kabinet dekat dengan dapur tu. Seram sejuk masa nak mula gunakan. Barulah terhegeh-hegeh nak baca arahan. Huuuu.

Tau la kan apa yang jadi lepas kita sembur menda alah tu. Memang asap hitam legam penuh rumah. Masa tulah semua uban-uban sayapun terus bertukar jadi hitam. Muda 12 tahun jadinya. Hiks.


Sebelah goreng keropok tu tengah rebus tulang nak buat sup. Sup ke mana, apa ke  manalah. Tulang-temulang tupun dah selamat dituang ke Tong Tok Tang.

Syukur Ya Allah. Sebab cuma bagi saya panik di tahap 2. Gigil di tahap 1 dan bukannya di tahap maksimum. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.


Bahan-bahan:

2 keping tortilla wrap
1 keping dada ayam
1 biji tomato - potong kecil
3-4 kelopak romaine lettuce
Garam 
Serbuk lada sulah
olive oil
salad dressing secukupnya

Cara-cara:

  • Gaulkan ayam dengan sedikit garam dan lada sulah. Percikkan dengan olive oil dan panggang hingga masak. 
  • Potong kecil ayam dan campur dengan tomato dan romaine lettuce. 
  • Gaulkan salad dressing kesukaan dan bungkus inti dengan tortilla wrap.
Syukur, alhamdulillah!


22 Responses to CHICKEN TORTILLA

  1. best la ada pmdm api kt rmh..kt rmh sy ada pmdam pensel jer...hehhe..mmg patut ada pon kan...kita kan golongan high risk!...mn nk cr totila wrap tu?

  2. ishh..saspennya dengor. risau lak kalau kita menggoreng keropok ke kerepek ke memang ada tos minyakkan. cemana lak leh terbakar tu. agak2 titisan tu ada mcm titisan air paip yang rosak ke? alhamdulillah tidak ada apa2 perkara havoc yang berlaku.

  3. fuhh... adegan yg perlukan aksi pelagak ngeri tuhh.. nasib baik datin tak tercedera ye. kalau x sure merundum saham datin. tu gelang2 emas tu dh cuci belum? takot ngan gelang rantai jd hitam ;p
    alhamdulillah xde ape2 ye. agaknyer besar betol api goreng kopok tu. kopok lekor ye? sedapnyer.
    dgr citer tu, terus rasa nk terhegeh2 baca fire extinguisher tu.. hoho...
    ps: dh lama xmkn tortilla. nyaris2 nk lupa rasa dia camner.. nmpk gaya kene gi beli jugak nih. kalau jumpa, guna capati pon okey dh nih.. hihi

  4. Ishhh..kak Naz pun nak kena simpan pemadam api cam Chah jugaklah kat dapur rumah.. Chah, minyak2 yg menitis yg menyambar ker api yg menyambar minyak2 yg menitis..hehehe..Jangan mare..nak bagi reda sikit panic tu.. Len kali hati2 tau..
    Akak pun pernah menyalakan api dlm kuali cam chah gak kat dapur dulu. Masa tu, baru basuh satu kuali ni. Pas tu nak pakai terus kuali tu. Jadi sbb basah, akak letak kuali tu atas api slow kat dapur dgn niat nak keringkan dia sblm tuang minyak masak. Maybe sbb ada bekas2 minyak kat tepi2 dan bawah kuali tu yg tak dicuci bersih(sbb kuali lama daaaa..montotnya pun dah berkerak dan da), jadi sedar2 dah ada api yg besar dlm kuali tu.. Tutup jer api dapur sambil berdoa agar api dlm periuk tu cepat terpadam.. Sib baik sama cam Chah..Tak jadi fon bomba ker apa ker..hehehe.. Len kali kena hati2 lagi kan...

  5. Ummi aisyah, masa nk beli fire extinguisher aritu saya mmg berat ati abih, 400 tp rasa mahal ya Allah...bila da kena cmni rasanya 4 jutapun xde erti... Tortilla wrap tu saya bantai yg cap giant, ada lg cap lain. Ada byk perisa gak kalu x silap, saya suka yg potato...

  6. Izah, tu ker tuuu... Nk kata Besau nau api datin bukak x jugak, tp datin kan manala biasa sgt pegang kuali2 murah ni...tu yg x reti hendel... Uweh2..

  7. Kak naz, adoi mmg terpanik gak mula2 tu, tp nasib cepat cool down...hehe...syilap ayat pulokkk... Bila jd cenggini barula rasa baik simpn FE ni, manala tau... Nk jadi

  8. Kalau ikutkan kisah ni sepatutnya jd serius bila baca tp apasal bila ai baca ai jd gelak guling2 plak? So rambut dah jd hitam la ya.. Apapun alhamdulillah sbb tak ada kejadian yg lebih teruk berlaku.. Agaknya peluang baiak la tu nak gi soping2 kat pasar payang ya.. Hehe

  9. Kak Nor & Puan Doc,

    skrip ditulis ala-ala lawak ngeri tu benornya nk kaberline..berdebar2 jugak sebenarnya...hehehe

    Kak Nor, ada harapan lerr nk ke pasar payang lagi ni...ada alasan kukuh tuu.. :P

  10. I drop a leave a response when I like a post on a site or if I have something to contribute to
    the conversation. Usually it is triggered by the passion communicated in the article I looked
    at. And after this post "CHICKEN TORTILLA". I was moved enough to drop a
    thought :-) I do have a couple of questions for you if you don't mind. Is it just me or do some of these comments come across like written by brain dead folks? :-P And, if you are writing on additional online sites, I'd
    like to follow anything fresh you have to post. Could you list every one of your
    community pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?


    Also visit my webpage; more

  11. Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it ;) I will revisit yet again since I book-marked it.

    Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.



    Also visit my web page ... view next

  12. No matter if some one searches for his vital thing,
    so he/she wishes to be available that in detail,
    so that thing is maintained over here.

    Feel free to surf to my blog post; view more about

  13. If you are going for most excellent contents like myself, just
    pay a quick visit this web page every day because it provides
    quality contents, thanks

    my web blog :: click

  14. Hey there, You have done a great job. I'll certainly digg it and personally suggest to my friends. I'm
    sure they'll be benefited from this website.

    Here is my web blog; more

  15. I really love your website.. Pleasant colors & theme. Did you make this amazing site yourself?
    Please reply back as I'm trying to create my own personal blog and want to know where you got this from or what the theme is named. Thanks!

    Here is my homepage :: view more

  16. This is very interesting, You're a very skilled blogger. I've joined your feed and look
    forward to seeking more of your wonderful post.

    Also, I have shared your site in my social networks!


    My page ... next

Leave a Reply