Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TIRAMISU BISCOTTI DENGAN NESTUM

Saya terlupa bila kali pertama saya menyuap dessert yang membelai jiwa ni. Tapi yang pasti memang yang bukan yang dibuat sendiri. Nak kata masa Santapan Diraja, saya ni sepupu khadam rajapun bukan. So sahlah bukan di acara gemilang itu. 


Tapi bukan juga di Kedai Makcik Som Bong yang fofular dan berjaya menarik muda-mudi Bangi berpusu-pusu untuk menikmati asam pedasnya yang pohpaleh weh! sedap dan hui harganya 'boleh tahan'. Nak tahu kadar 'kebolehtahanan' tu macam mana? Rasanya bila tekak kelat dan kesat sebab termakan buah kelubi muda. Masa tu baru tahu betapa 'parkinson'nya tangan nak menghulur dua keping note merah  untuk hidangan makan tengahari di kedai yang tak berapa nak kedai tu. 
Suka tau mengata Makcik Som. Dah tak ada dah pun kedai dia. Tapi tulah, tempat jatuh lagi dikenang. Inikan pula tempat nak mintak resepi asam pedas tapi tak dapat-dapat sampai sekarang. Kehkehkeh.
Tiramisu pengubat rindu pada Makcik Som. Sebenarnya saya tak berapa suka sangat rasa 'dull' sponge biscuit ni. Jadi untuk versi tak boleh blah ni, saya cehelop sponge biscuits dengan air nescafe susu. Heee. Marah akak Martha tau   alter resepi dia. Lepas tu selang seli tabur nestum. Huh apa nak kata! Terasa muka sedang disapu angin dingin sambil main jongkang-jongket dengan Makcik Som gitu!
Bahan-bahan:
Sumber: Diinspirasikan dari cara dan penggunaan bahan membuat tiramisu biscotti dari Joy Of Baking
Saiz hidangan: 4 gelas
100g cream cheese
100g mascarpone cheese
1/4 cawan gula halus/icing
Perahan jus lemon
10 keping lady finger/sponge biscuits
1 cawan air nescafe susu
1/2 cawan nestum
Cara-cara:

  • Putar cream cheese bersama mascarpone cheese hingga agak kembang. 
  • Masukkan gula dan putar hingga gebu. Masukkan perahan lemon. Ketepikan.
  • Celup biskut dalam air nescafe dan susun dalam bekas kaca/transparent. Tuang nestum dan adunan cream cheese. Selang-selikan antara biskut, nestum dan cream cheese. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidang.

17 Responses to TIRAMISU BISCOTTI DENGAN NESTUM

  1. morning datin! tun pun x bape suka ladys fingers tu.. lg suka guna sponge cake coklat. hihi..
    dh lama x makan kek.. tiap kali terasa mcm nk mengekek, gi naik penimbang utk insafkan diri. uwaaa~~~ mmg satu penyeksaan.

  2. zila..tuler pasai, tersama lak kt dapur niezza nun...:)

    abbot cottage...ye betul...sungguh tiramisu..

    FnF, A ah..ada nestum tu lagi laju menyudu..heee

  3. QH, sungguh tiramisu..arghhh...pegi masuk dapur cepat!

    rahel, no hal...rahel ambik dua gelas, ai ada dua gelas lagi...heee

    Mama Hawa..wangi nestum n lemak2 tu buat lemak2 dlm badan bersorak. sebab kawan baru dh datang...kikii

    Mas,
    tu ler pasai, tersama resepi ngan niezza plak..

    Tun, heee , nape ek rasa sekut lady's finger tu gitu...ganti sekuk lain lagi mabeles kan...

  4. ni makanan diraja mana ni kak chah? ado makanan diraja Scotland dak?akakakaa.. ah saya baru menstress kan siri ngan isu amik gambar tapi tak ngaku bersalah ni.nak ajer ko sula sula kan mulutnya yang lazer itu.. bak kak 3 gelas, kompom buncit atas katil pas makan ni. ikiki

    bukan angelina jolie..krr krrkrrr

  5. izah, eh anjelina..wut??? sedabak2 watermark tupun ada yg berani nk cuit gambar loyar? berani tul dia tu berloyar buruk ye...mana Daut Pitt ni mana? takkan dia nk biar jek angelina dia 'seteres'....kikiki...nah nganga, ada belen2 tiramisu sket lagi ni ha buat pengubat seteres tu...

  6. alam kak chah...adddoiiiii sane sini tiramisu..kak nieza pon duk tayang tiramisu...terliur habis...tp bile mikir berat badan ibu mengandung ni...adoiii xsangguppp alamatnye kene pendam smpi lepas pantang uhuhuh

  7. wahhh sedapnya..sama lak n3 kita yer. tapi chah punya tiramisu lagi mantopp ada nestum pulak tu...patutla terbau nestum jer dari tadi..hehehe

  8. Kak chah..lama ai menunggu u kat n3 milo ai aritu tp u x muncul2..smpai demam ai tau.eh tetbe je ai yu kan.maklum la menu omputis kat cni..hehehe..nmpk sdp lak bnestum2 tu..mai secewen

Leave a Reply