Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

APAM LABU



Masih lagi dalam mood warna-warna diraja. Tekak Raja Naga. Saya kongsikan resepi khas untuk sahabat  Puan Pensyarah yang kuat menjegey. Nampaknya dia terpaksa menarik balik kata-kata nesta walapun apam saya ni tak naik dan menggebu macam Muhammad. Tapi rasanya, sampai ada orang mintak bawak balik la. Huihuihui. * Dah tu apam ni berat macam dia, macam mana nak naik. Huihuihui.



Ini apam yang paling paddu. Teksturnya berat, lembab dan lembut. Sedikit sebanyak ada persamaan dengan saya, tang lembut gemalai  tu jelah!. Bukan tang berat tu, tau! 

Selain dari apam ni, saya suka  apam klasik tepung gandum tu. Memang agak kekampungan di situ. Maaflah bukan saya tak sudi, tapi apam-apam moden yang bertekstur gebu macam kapas dan agak kering, memang kurang mendapat tempat di jiwa. 



Pusing-pusing cari resepi ni, tanya Biah Ubun dia suruh pergi tanya Kak Kiah Lompang. Baru je buka mulut nak tanya, Kak Kiah beri isyarat suruh mintak dari Bini Seleman Vespa. Berjuang lagi nak cari resepi ni, pergi pulekk ke Lijah Gondola, dia geleng kepala. Haishh!. Udin Bemban dengan berapi-apinya suruh usha dari Peah Keliwon. Peah angkat bahu. Dapat idea nak tanya Khaty Parmesan, barulah dapat. Fuhhh. Rupa-rupanya resepi ni banyak berterabur serata alam.Heeee


Bahan-bahan:
Sumber : Izah dan Kak Ummi 

Bahan A

3 tbs tepung gandum
1 tbs gula
2 tsp yis segera
3 tbs I swear air suam

Bahan B
240g labu (rebus, lenyek dan ditimbang) * pertama kali saya buat dulu saya letak 300g labu, so apam lagi berat dan lagi ummpphh!
150g gula pasir
150ml santan (saya gantikan dengan susu cair)
1 biji telur

Bahan C
200g tepung gandum
1 tsp baking powder


Cara-cara:
  • Satukan Bahan A dan peram kira-kira 10 minit. Ketepikan.
  • Campur Bahan B dan kisar halus. 
  • Campurkan Bahan B dan C. Pukul dengan hand whisk hingga sebati. 
  • Masukkan Bahan A dan kacau rata. 
  • Peram kira-kira satu jam sebelum dimasukkan ke dalam bekas yang sesuai. Kukus hingga masak. * Saya kukus dalam acuan silikon dan paper cup biasa.

*Tips dari Kak Ummi : Selain dari mengukus dengan api yang besar, untuk mendapatkan apam yang mekar merekah, kukus apam dalam paper cup dan letakkan dalam acuan apam besi (yang berlubang-lubang tu). 



    24 Responses to APAM LABU

    1. salam datin chah!!! terasa sedikit kurang percaya tang lemah gemalai tu.. muahaha~~ ;p
      mmg sedap apam labu niii.. tun frozen kan separuh, bila panaskan jadi lg sedap! jeles nengok kelapa tu, tun sini guna kelapa kering je. sadis sadis..

    2. Assalam Chah, wpun nampak agak pelik kejadiannya...tp dah Chah kata sedap, mesti sedap la kan...dia xnak naik xpa...janji sedap.. ^_^

    3. datin.. i pecaya apam labu ni sama mcm u.. i lebih percaya kalau semua ciri2nya sama.. i tak kesah.. i percaya je.. hahah.. susah betul ke nak dapat resepinya? membayangkan datin dengan gelang berat ke hulu ke hilir dengan 4 in heel sehingga bertanya resepi pada bini driver jiran sebelah. akhirnya dapat jugak resei mabeles kan. nex time cer la try letak santan. i like banyak2 apam ni. resepi asal guna keledek kan, bila ada keledek cer try buat pulak. besstttt

    4. tun...hahahaha... ai ni tkde ciri2 wanita pojaan malaya ker? so x percaya ker? anggaplah itu salah satu mimpi manis saya tapi sebenarnya mimpi ngeri pada org2 yang mengenali ai...hikhik...

      apam ni? terbaik!

    5. huhuhu...di mana silap daku??? pelik sangat ke rupanye kak? kahkahkah...bila la nk PhD buat apam ni...adoiii.. tapi yg penting ssedap!!

    6. ummiaisyah, tq menyinggah sini..tapi agak2 bila terbaca citer2 sewel yg membawa ummi meraban merewang ke dunia org2 mengong tu, baik abaikan sebentar ya...adalah tu wayar kt mana-mana lupa nak sambung...:)

    7. ijah, yezza! semua faktor yg ai nk ada dlm apam ni...byk resepi lain, tp yg guna ovellete bagai..so jd gebu x berat...ai bg 80% je la...ni 100%...sekali ngan gelang2 datin kasi...kehkehkeh..

    8. Mas!..asal bila nama itu disebut, rasa nk makan kek petak2 sambil main dam...bila? bila? aritu lupa nk ucap tahniah....suker lee teww!!

    9. chah....jap neh akak merebus la labu...cadang nk buat muffins...skali tgk apam chah neh...terus la teringat...dah lama nk mengapam..bleh plak terlupa...tq secara tak langsung igtkan akak...so mengapam labu la akak ptg neh...

    10. Mak Qis..boleh plak terlupa, mcm mana tu? Haha...tp akak plak mencetuskan idea kt saya utk memapin labu plak lps ni...hehe...

    11. Mak Qis..boleh plak terlupa, mcm mana tu? Haha...tp akak plak mencetuskan idea kt saya utk memapin labu plak lps ni...hehe...

    12. Mak Qis..boleh plak terlupa, mcm mana tu? Haha...tp akak plak mencetuskan idea kt saya utk memapin labu plak lps ni...hehe...

    13. OH....NGUTUK TAK INGAT2..sib baik depa tak tau sapa org yg hang kutuk tu. Akan aku buat apam labu ni SUATU HARI NANTI. Dan akan kupastikan ia GEBU.

    14. Emm...aku memang tak pelik kalau apam chah tak kembang mekar...chah tak serasi bab apam...tapi kalau dah rasa sedap..ada acik kesah tak kembang dowhh..!

    15. Makcik HS oiii...apam ni xkan GEBU, sbb versi ni xde ovellete. Hang nk ovellete version or my version yg sangat syidappp itewww??? Hihihi

    16. Oh yes la, hang cuba gugel cari resepi apam ni. Byk version. Yg version ada ovellete biasanya gebu n leh mekar. hang suka yg gebu hang terai yg ada guna ovelet, aku suka apam stail dolu2, yg x gebu.

    Leave a Reply