Saya ni bukannya pemakan sayur yang tegar. Adalah beberapa jenis sayur yang boleh diterima masyarakat tekak saya. Tapi kalau terung, memang kalahlah saya. Elok-elok nak makan oat, nampak lauk terung, terus cedok nasi dan hadap sampai tak hengat. * arghh sedap betul pajeri terung mak mertua!
Hari ni saya bakar dulu terung sebelum dicurah sambal. Konon-konon kuranglah sikit minyak bila dibakar. Dan dengan tidak semena-mena, tanpa diketahui puncanya lemak dalam badan saya juga akan berkurangan juga. Cet!
Bahan-bahan:
2 biji terung panjang atau orang kampung saya panggil solonum torvum. Keke
4 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 jemput ikan bilis (tumbuk halus)
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
2-3 jemput ikan bilis halus (mata biru) digoreng garing
Minyak
Sedikit minyak zaitun
Cara-cara:
- Percikkan minyak zaitun pada terung dan bakar dengan api perlahan hingga lembut. Ketepikan
- Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Tumiskan bersama cili kisar hingga garing. Masukkan ikan bilis dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa (jika suka). Tuang ke atas terung dan tabur dengan ikan bilis mata biru yang telah siap digoreng. Dah boleh hadap!
Terung my fav...cedapnyaaaaa
Gee, a ah..terung masak apapun mmg sempoikan..