Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MASAK LEMAK PUCUK PAKU


Sebenarnya dah tak relevan kalau nak merungut pasal semua harga barang naik. Semua mahal semahal-mahal alam. Sebab ini bukan isu baru. Ini isu basi dah penuh bakteria dahpun. Sebab dalam kebanyakan situasi, suara kita hanya kita yang mendengar. Walaupun ada juga pihak  yang telah menyuarakan pada saluran-saluran yang sepatutnya. Hasilnya apa? Macam anjing menyalak bukit. Jika disuakan microphonepun, belum tentu bukit tu runtuh, buat sakit tekak anjing je. 

Macam pucuk paku ni, uish memang kenkadang rasa tak sanggup nak beli. Dua ringgit secoet. 4 ringgit baru dua coet. Tapi sanggup ke mokcik meredah hutan mana nak pergi kutip? Haa tak sanggup dok diam-diam. 


Bahan-bahan:

2 ikat pucuk paku (Dah disiang dapat anggaran 2 cekau)
Santan pekat
Segenggam kecil cili padi
3 ulas bawang merah
Sedikit kunyit hidup
1 batang serai- dititik (sebenarnya saya tak pasti orang letak ke tidak, tapi makcik bantai letak je le)
1 mangkuk kecil udang (boleh juga digantikan dengan ikan bilis)
Garam

Cara-cara:
  • Siang pucuk paku, basuh dan toskan
  • Tumbuk cili api, bawang dan kunyit. Campurkan ke dalam santan. Masukkan serai. 
  • Masak atas api perlahan. 
  • Apabila hampir mendidih, masukkan udang dan masak hingga udang menjadi merah. Pastikan masak sebentar saja untuk mengelakkan udang menjadi keras. 
  • Perasakan dengan garam. Masukkan pucuk paku, kacau-kacau sebentar dan tutup api.


Leave a Reply