Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CREME BRULEE

Kehkehkeh. Ada juga yang percaya pasal cerita Datin gentel karipap dengan tangan yang penuh dengan gelang lip lap plup plap. Siap inbox saya bertanyakan hal tu. "Sejak Kak Chah duduk kat rumah ni dah suka pakai gelang ke?"

Ada rupanya orang prihatin pasal saya. Adik-adik, kakok-kakok sekalian. Banyak kali saya pesan, selalu berpada-pada dengan kata-kata orang. Salah sorangnya saya ni. Heeee.
Saya andaikan 'pemanggil' tu suka juga mengikuti perkembangan saya. Ouch

Macam nilah ya. Saya bukan wanita warna-warni. Dari dulu hingga sekarang. Akan datang tak tahu lagi. Mungkin nanti tetiba sarat barat dengan kilauan emas dari dagu ke cagu, dari dahi ke jari, siapa tau kan?

Sebab tu sampai sekarang Nabiha masih confuse, antara cincin dengan gelang, subang dengan rantai etc. Tak apa lah nak, kita tunggu ajelah ehsan dari tok dengan wan nanti ye! Hikhik.
Beberapa bulan lepas, first time ke Viva Home berpeleseran dengan partners in crime- pemilik handbag yang digilai ramai (yekkkk!) dan Atin The 3 Stooges cumil terjumpa blow torch yang dah lama saya cari. Tapi bila dah jumpa, buat saya fikir dua kali pulak untuk beli. 

Tapi itulah, hikmah tak beli gelang, dapat beli blow torch ni. Ngehngehngeh.
So kemain lagi saya 'menyembur api' ke dessert yang glamer aje lebih tapi rasanya macam duduk dalam istana baru kat KL nun. Sedap lah maknanya tu! :p

Bahan-bahan:
Saiz hidangan: 4 remekin
Sumber: Buku Food Lovers : Dessert

200ml susu segar
200ml whipping cream
2,3 titis esen vanilla
1/4 cawan gula
2 biji kuning telur
2 biji telur  (* saya gunakan 1 biji sahaja)
Gula untuk ditabur di atas creme brulee
Cara-cara:
  • Masak susu dan whipping cream hingga mendidih. Masukkan esen vanilla. Biarkan suam sebentar.
  • Pukul telur, kuning telur dengan gula. Jangan sampai berbuih. 
  • Masukkan adunan telur sedikit demi sedikit dalam adunan susu dan kacau sebati.
  • Tapiskan.
  • Masukkan ke dalam remekin hingga 3/4 penuh.
  • Susun remekin dalam loyang yang telah diisi dengan air panas. *Saya letak dulu loyang dalam oven dan baru tuang air panas.
  • Bakar kira-kira 15-20 minit.
  • Sejukkan kira-kira sejam sebelum disimpan dalam peti ais.
  • Taburkan gula di atas creme brulee dan gunakan blow torch dengan api yang sederhana hingga gula caramelized
  • Cara lain- masukkan creme brulee yang telah ditabur gula ke dalam oven dan gunakan api atas sahaja. Bakar hingga gula menjadi perang (caramelized)

16 Responses to CREME BRULEE

  1. uwaaaaaaaaaaaaaaa~~~~~~~~~~~~~~ nak blow torch tu jugakkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!! xjumpa2 lagi setakat nih.. tp gelang lip lap lip lap nk jugak. kui kui..

  2. kak chah.. amenda buah bunga bijik kuning tu? aku rasa cam pernah jumpa kat kampung aku dulu. oo nyembur2 api biru tu ye.. best tu klau tunjuk kat anak2 aku.. tak de la menakal pecah telur 15 bijik.. stress mak jemah ini hari...bak sini 2 remekin bertatahkan lemak2 tuh..lemak aku nak tambah kawan katanya

  3. tun,

    hehehe...susah nk dapat, mmg lama jugak saya cari..ada satu kedai kt Viva Home sebelah eskeletor, lupe lak nama kedai dia mokcik beli yg murah je ni..yg canggih lagi ada..

    errr gelang? mokcikpun tgh tunggu kot2 ada org nk beri bantuan jugok ni...:)

  4. Jah,

    yg kunin tu goose berry, masam mek! mokcik pun tk tau asal usulnye dr mana...tp rupa dia mcm buah letup2 tu kan? ai beli kt tesco, rm2.50 sepeket..aritu ada kt cold storage rm15.90 sepeket, yg tu khas untuk para jemaah menteri gamaknye..

    kakakaka...15 biji telur pecah? aiii seminggu ler makan baulu ko jah....kahkahkah..hep! tp jgnlah cucuh deme tu ngan api nk lak jah...pewaris reta tu...

  5. aduhhh...dah lama aku mencarik resepi creme brulee. inilah resepi yg paling mudah faham & senang.aku ni namanya jer cikgu tapi bile bab masak2 ni jadi slow learner sikit...hihii
    thanks for de recipe ^_^

  6. oh datin.. ku lihat ramekin tu serupa jer dgn ramekin dlm gobok ku. apakah datin dtg amik ramekin ku senyap2 masa ketiadaan ku dirumah tadi? aduhaiii.. meh pulangkan balik, kena bg sekali dgn torch tu tau.. hehehhe

  7. Chah,nampak sedap sangat creme brulee ni,tapi gue memang belum pernah cuba...sampai seru nanti baru i try yer...jeng jeng jengggg...

  8. Kak Nor?

    Alaaa..cemana akak leh sedar saya menyelinap n pow remekin akak ni...adoi...hehehe..sama ek... adakah kita beli sebab cantik? atau sebab murah? kikiki..

  9. chekgu nora,

    heee, aku guna versi ni sbb sikit n ngam2 la boleh abis sekali makan..resepiyg kat internet tu biasanya untuk 6-8 orang makan...try tau!

  10. Salam saya singgah kat blog ni secara x sengaja bila cari resepi creme brulee ni. ....alkisahnyer bila jer jumpa resepi trus pi viva home dan jumpa blow torch ni kat tingkat 2 nama kedai tu 'e.k' .tima acih kongsi resepi

  11. slm.kpd sesape yg xde torch tu.sonang yo.den tgok chef rose msk cream bruléé ni spe yg xde torch tu korang panaskn sudu besi bg betul2 panas (atas api dapur gas pn blh) pstu dh make sure panas,korang ambik sudu tu (pkai sarung tgn le.kang lecur spe nk jwb?)hihi. letak sudu ats guka tu..tadaaaa..jadik mcm pkai torch..

Leave a Reply