Aduh! Pedih mata dua hari dok pakai contact lense tona hazel pagi, biru teal tengahari dan malamnya pulak warna gold plated. Nak bukak dah ni. Rambut kaler perang macam bulu jagungpun dah sapu warna hitam 'marble' putih balik ni. Hehehe.
Silalah berpijak di bumi nyata semula. Naik tinggi-tinggi kalau jatuh kedebus sakitnya boleh tahan. Kecualilah berat bersih diriw muw itew menyamai 2 kampit tepung gandum 1Malaysia je.
Suap nasi berlaukkan tempe dengan sabar dan tenang. Moga-moga 'roh' tempe dengan segera meresap ke liang-liang kulit dan kulitpun bertukarr jadi muda remaja semula. Ngongs!
Potong tempe nipis-nipis dan goreng garing-garing. Tumis bawang merah, bawang putih dan yang utama-cili api. Masuk sekali ikan bilis yang ditumbuk halus. Hachum-hachum dua tiga kalipun takpe sebab memang berbaloi nak!
Campaklah serai yang dititik-titik perlahan-lahan, jangan sampai membangunkan jiran. Sertakan sekali garam gula.
Bukan setakat emak mertua lalu tapi kalau Sang Arjuna cuit sambil pintal-pintal bucu langsirpun harus disuruh bersabar. Kuikuikui.
Jangan lupa goreng ikan pekasam mak mertua bagi. Haa yang ni tak boleh tidak, memang mengundang rasa iri hati jiran.
Tak tergoda? Tak apa. Tapi anda memang seorang yang malang. Hekhekhek.
terliur tgk gmbar yg trakhir tu...sedap nmpknye...blum penah buat sdri...biase bapak mertua yg buat...hehehe
terus lapar tgk tempe. .bak mai ckit. . lapar la. .
Assallamualaikum Chah..
Sabor jer la pembuka bicara dia di pagi Jumaat ni... Hehehe... Akak suka tempe yg digoreng rangup2 cam ni.. besr jerk.. tergoda ai..
sabooooooo je laaa.....
Kalau tension2 memang berbaloi jejak ke blog ni...terus hati jadi berbunga riang dan hilang tension dengan celoteh kamu itu Kak Cah...
eh pesalkomen ai tak masuk.. majuk aaahhh..
eh akak tak kawan ke ngan nieza findland tu? gila kawan.. baik si nieza tu..
psal apa komen tak amsuk tadi.. nyampah aa camni
gila kawan? haha.. gi la kawan
menariknya menu... makan tempe banyak2, nanti jadi pandai...
terasa nak cari nasi jerkkk tau.....
yu..hu..goreng ikan pekasam habih melekat bau kt langsir 3 hari bau ilang...tu yg maleh tu..sodap mmg sodap!
Salam ziarah....
mcm nampak kek cipon. tapi tah dimana.. ;-P
Teruja melihat gambar gambar yg diambil. Hope you dont mind to share your photography tips.
Regard
Azie Kitchen