Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NASI GORENG CENDAWAN SHIMEJI


Nasi goreng untuk dinner? Itu menu biasa untuk Sang Arjuna saya. Entah kenapa bila weekdays, dia tak suka makan nasi putih untuk dinner. Pulak. Saya pun sama, tak suka juga makan nasi putih SAJA untuk BBLTDS. Kalau lauk dah keliling meja, ai suka aje. Huhu. *Maaf tahun ini bukan tahun diet saya, mungkin di tahun-tahun mendatang azam itu akan kembali? kita tunggu. Bluwekss


Biasanya bila buat nasi goreng cendawan, saya prefer guna cendawan shimeji ni. Sebabnya tentulah rasanya yang sedap. Kenyal-kenyal tu yang best. Sang Arjuna pun nampaknya menambahkan kelajuan suapannya bila saya buat nasi goreng cendawan ni. Dengan lauk ikan atau ayam sambal. Kena longgarkan ikatan kain pelikat. Ingatkan ada 'acara' apa. Mak belum readylah pulak. Kehkehkeh. 

Rupanya untuk beri laluan kepada nasi-nasi masuk ke perut dengan aman. Heeee


Bahan-bahan:
Saiz hidangan : 2 pinggan

2 1/2  cawan nasi sejuk
1 ketul isi ayam * boleh juga digantikan dengan binatang laut seperti udang atau sotong 
7-8 ulas cili padi/cili tomyam
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1/2 paket cendawan shimeji
1 batang celery
1 tampuk baby cabbage
1 biji telur
Kicap cair
Sos Lea & Perrin
Garam
Seasoning ketchup
Minyak


Cara-cara:


  • Tumbuk kasar bawang merah, bawang putih dan cili api. Tumiskan hingga naik bau. 
  • Masukkan isi ayam dan kacau sebentar. 
  • Masukkan garam dan percikkan sos, seasoning ketchup dan kicap cair. 
  • Pecahkan telur dan kuatkan api untuk membangkitkan aroma seperti nasi goreng gerai.
  • Masukkan nasi dan kacau rata. 
  • Seterusnya masukkan batang celery, cendawan dan baby cabbage. Kacau sebentar dan tutup api.


One Response to NASI GORENG CENDAWAN SHIMEJI

Leave a Reply