Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

POTATO BUNS


Muahahahahahaha. Helooooo!!! Potato bun dengan perisa kopikah itew? Aduh, jeling ajelah bun hangut ni. Mak Temah lupa nak ubah setting oven. Lepas tu terralit menonton talibesen. Sedar-sedar serbuk kopi dah bertaburan atas bun saya. Hukhukhuk.  


Bawak bertendang. Bila sesuatu perkara terjadi bukan menepati ramalan dan perancangan kita, itu dikira berjaya juga. Tapi berjaya untuk gagal dengan sempurna gitu. Jangan gigit jari. Kunyah aje bun lembut ni. Walaupun ada unsur-unsur kelam di situ  di situ. Uweh uweh. 

Takpe. Takpe. All Is Well.  All Is Well. All Is Well. Tapi saya bukanlah idiot yang ke empat. Hehehe.


Resepi dari Yat yang suka ngomel comel-comel. 

Bahan-bahan:

150g susu segar
1/2 biji telur (kacau sedikit dan simpan anggaran setengah untuk egg wash)
2 sudu besar gula
90g ubi kentang (kupas, rebus, lenyek dan timbang)
350g tepung roti/high protein flour
4g yis segera
1/2 sudu besar marjerin/butter
Secubit garam (saya tambah)
1 sudu besar potato flavour (saya tambah)

Cara-cara:

  • Gunakan bread maker. Jadi anda cuma perlu tunggu mesin tersebut menjalankan kerjanya. Sambil-sambil tu bolehlah buat manicure atau pedicure. Bila dah siap terus peramkan doh dan ikut langkah seterusnya. Atau;
  • Campurkan semua bahan kecuali garam. Uli hingga agak sebati dan masukkan garam.
  • Teruskan menguli hingga doh menjadi licin dan elastik. 
  • Peramkan hingga doh naik dua kali ganda. * Untuk mempercepatkan doh mengembang, peram doh dalam oven yang telah dipanaskan sehingga suam terlebih dahulu. Jangan lupa tutup api oven.  Ataupun masukkan besen air panas di rak bawah oven dan letak bekas berisi doh di rak atas.
  • Bila doh telah mengembang, Keluarkan udara dalam doh dengan menumbuk-numbuknya perlahan-lahan. 
  • Bentukkan sama besar dan susun dalam loyang yang dioles dengan marjerin.
  • Peram sebentar untuk doh mengembang. Jadi semasa disusun dalam loyang, jarak-jarakkan doh.
  • Sementara menunggu doh naik, sediakan kastad. *Jika ikut cara Yat, kastad disediakan terlebih dahulu, tapi saya prefer disediakan lewat sedikit kerana kastad akan cepat mengeras. Ini akan menyukarkan proses untuk pipenya ke atas bun. Selain itu juga, kastad akan kurang licin dan akan putus-putus bila di pipekan atas bun.
  • Sapu dengan egg wash dan pipekan kastad di atas bun. * Lebih banyak kastad lebih sedap kerana bun ini kurang manis.
  • Bakar pada suhu 150 darjah C kira-kira 20 minit. 
Bahan-bahan Kastad:

3 sudu besar gula (saya masukkan 4 sudu besar)
3/4 cawan susu segar
2 sudu besar tepung kastad (saya masukkan 1 sudu sahaja)
Secubit garam (saya tambah)

Cara-cara:

Campurkan semua bahan hingga larut. Masak atas api perlahan hingga pekat. Pipekan atas bun.

Sila-sila, alah makan dalam 'gelap', mana ada orang nampak. Hukhukhuk.



14 Responses to POTATO BUNS

  1. Tun, hehe...a ahh ada jual kt bakery. Yg bestnya kt bakery sini 2b specific, yummie bakery kt bangi mmg komplit. Bake with yen, bagus etc x selengkap kt situ... N harganya mmg murah compared to other bakery...

  2. salam datin..wah ini kira potato bun versi hangus lah ya..oooo paham..paham..(sambil geleng2 kepala)...
    meh nak rasa sikit..kira ada serbuk kopi atasnya tu mmg sedang elok le kita makan potato bun ni cicah kopi susu lah ya..ooo..lagi sekali paham dah..paham dah..wakaka
    balik dulu sebelum datin mengamukkkkk....

    akak mmg ada pegi yummie bakery tu..chah dok tang mana?akak selalu ke bangi...

  3. Kak anim!!! Jaatnya kamooo!! Saya dok kajang tp umah saya ngan yummie bakery tu dlm 10-12 mins je...jom deting kt situ kak...hehe...

  4. As'sala Chah

    K.ct lama betul tak buat roti ni. Semalam dah ke bakery pun tak teringat nak sambar tepung roti gak..aduhhh dasar pelupalah ni Chah.

    Mintak jer kat Chah seketul dua..ada lagi kan :)

Leave a Reply