Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PUDING KARAMEL LAPIS COKLAT

Minggu yang manis-manis. Semanis minggu yang saya lalui sekarang. Walaupun asyik-asyik kena tinggal dek Sang Arjuna, tapi saya tabah dan bisa mengemudi bahtera merdeka rumahtangga tanpa tersedu-sedu. *borak ah!

Bila laki berpergian memanglah tak ada hiccupnya; anak lapar vromm ke mamak beli roti canai. Sendiri lapar rebus mee sedap. Takde nak susah-susah masak marinated chicken with dill and bay leaf hainan style. Tipu. Tak ada maknanya nama resepi tak ketahuan macam tu.
Serius saya terliur bila 'mengacau' rumah tangga dapur maya Kak Ummi. Biasanya makan puding karamel stail dolu-dolu. Tapi bila ada cekelat, wah apa lagi. Macam perempuan joget saya menari keliling taman sambil mengalunkan lagu Malaysia Tanah Air Terchenta. Yekss!
Saya buat separuh sahaja dari resepi asal. Ai sekarang ni semua makan separuh-separuh je tau.Heeee. Juga saya skip untuk buat gula hangus. Jadi untuk resepi penuh sila ke dapur Kak Ummi.
Bahan-bahan:
Saiz hidangan: loyang 6 inci 
Sumber: Kak Ummi 
1 tin susu cair (400ml)
3 biji telur
5 sudu besar gula
2,3 titis esen vanilla
1 sudu besar serbuk coklat
Cara-cara:
  • Campur semua bahan dan kacau hingga gula hancur.
  • Tapiskan.
  • Bahagikan kepada 2 bahagian. *Saya bahagikan 1/3 warna asal dan 2/3 lagi dicampurkan denngan serbuk coklat.
  • Tapiskan adunan coklat.
  • Kukus selapis demi selapis. Setiap lapisan mengambil masa kira-kira 7-8 minit untuk masak.

14 Responses to PUDING KARAMEL LAPIS COKLAT

  1. Amboi!kemain menghairahkan puding nih berposing... Tertanya lak kaler merah titik2 tu stoberi filling ke?hihi..cun ahh..boleh rasa?(soalan skema)

  2. chah.. apasal buat 1/2 adunan jer.. takut makan banyak ekk.. buat la 1 adunan, tengok ni ramai yg duk nganga tunggu org suapkan jer .. termasuk ai la hehe.. ehh cam layer terpisah jer tu.. hehehehehe

  3. nonie,
    reason x buat karamel tu sbb terasa baru sesangat mkn karamel masa buat creme brulee ari tu...tp takde gula hangustupun ttp mantop...puji jgn tak puji...kohkohkoh

    Zila4 ever,

    sesuai banget time cuaca panas2...ati panastu terus leh padam bara di jiwa..eceh!

  4. Hasue,

    yg titik2 merah tu? nk jawapan bak kek karamel tu dulu..hikhik... bukan stoberi filling, tu piping jelly

    Hana,
    Daku tahu kamooo memang comey...:P

  5. Kak Nor,

    tettttttttttttt!!! hahahah pasan jugak tu! tulah dok gi mari gi mari ngalihkan dr loyang, terpisahlak dia...hehehe.... 1/2 adunan je cukup la kak, saya sorang je yg balun org lain (mcm ramai no org dalam umah ni) sume x suka pudding2 gini...

  6. FnF,

    dapppp!!

    Gee,
    vromm vromm...hehehe terbaik resepi kak ummi ni...kalau jirus stoberi mungkin lagi ummp kot. Ce Gee terai lak...

    Rahel,

    hehehe...nampak dr jauh cantik la kot...cer mai tgk dari dekat...kuakuakua

    Nieza,

    versi ni dah selamat dah la...takpe, kita buat dia, anytime leh godek lagi...;p

  7. Weeeeeeee Chah, lawooonyaaa puding karamel lapis Chah ni haaa...adeeehh berseni akak tengok...Ni baru ada peluang nak masuk dapur seantero...terpandang nasi lemak td...pastu mata pandang bawah nmpak puding...so i kensel la nasi lemak eh...i diet..nak makan puding jer...hahahhahaha...tp best puding ni kan Chah, cuma mcm nyesal sikit bila makan lebih2 ek...*ni statement tuk akak laaa..hehe

Leave a Reply