Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PUMPKIN CHIFFON CAKE

Wah lama gitu boleh menahan diri dari tidak mengembang seia sekata macam kek ringan ini. Bila terasa diri terlebih muatan dan hanya lane kiri saja layak untuk saya anda , berbaliklah ke pangkal jalan.


Makan kek yang ringan dan airy akan membuatkan diri calm kembali kerana yang berat dan ringan telah berjaya diseimbangkan. Bagus! 
Setengah loyang berjaya dihadap tanpa secalit rasa kesal? Tak, tak perlu berkeluh-kesah. Memang ok punya. Angin-angin dalam kek akan buat diri nyaman dan seolah-olah betis sedang disapu bayu  sebab tak pakai kain dalam hingga menampakkan dua batang tiang letrik walaupun ketua pengawas yang kerek giler dan banyak jerawat pulak tu dah warning banyak kali. 
Dik, pakailah kain dalam. Buruk rupanya kalau berdiri depan pintu lepas tu borak tak  ketahuan kukik kukik sampai orang kata, ish anak dara gedik.
Abaikan.
Tapi kalau kek lemak sedap ni anda abaikan, tak taulah nak kata apa. Anda mungkin  sedang menghadapi saat getir. Kena usahakan sesuatu la. Hiho.
Lepas ni kalau hidangkan pada Sang Arjuna memasing, pasti dia akan ralit dengan kek ini. Sumpah!


Dan...anda pula yang akan terpintal-pintal bucu langsir sambil terkebil-kebil. Ngehngehngeh.
Bahan-bahan:
Saiz loyang : Angle pan 22 inci
Sumber: Small Small Baker


Bahan A
4 biji kuning telur
30g gula halus
60ml susu/santan
60ml minyak sayuran (saya gunakan minyak jagung cap Daisy)
80g labu (rebus, lenyek dan timbang)
120g tepung kek  (tepung superfine)
1/4 sudu kecil baking powder
Secubit dua garam
Bahan B
4 biji putih telur
100g gula hallus
1/4 sudu kecil cream of tar tar


Cara-cara:

  • Pukul kuning telur dengan gula hingga agak kembang dan warnanya bertukar menjadi pucat. 
  • Masukkan susu dan minyak. Pukul lagi. Bila telah sebati,masukkan labu dan tepung. Kacau rata. Ketepikan.
  • Pukul pula putih telur hingga berbuih. 
  • Setelah berbuih, masukkan gula dan cream of tar tar. * Cream of tar tar berfungsi untuk menstabilkan adunan putih telur (meringue)
  • Pukul dengan high speed hingga menjadi meringue.
  • Gaulkan aduan putih telur dengan adunan tepung tadi (Bahan A) secara kaup balik. Kacau perlahan-lahan sahaja.
  • Masukkan pumpkin seed dan kacau sedikit.
  • Tabur pumpkin seed dalam loyang dan tuang adunan kek perlahan-lahan.
  • Panaskan oven kira-kira 5 minit lebih awal dan bakar kek pada suhu 150-160 deg C kira-kira 35 minit.

18 Responses to PUMPKIN CHIFFON CAKE

  1. huissshhh.. sedapnyerrrr...
    makan chiffon kek ni tak rasa bersalah sgt sebab ringan.. kikiki...
    gebu betul kek segebu empunya tangan tu......... hehehh...
    akak lom pernah lagi buat chiffon labu... simpan dulu resepi yekk.. TQ..

  2. muahahahahhha.. sabooo je la bace nyer.. anok dara sape laaa yg pakai kain nmpk tiang letrik tuu. yg pastu tun se-spesis dgn ketua pengawas yg duk catit nama orang tu, tp sumpah tun xde jerawat ;p
    datin, mmg sama laa.. i pon bila mkn kek yg airy2 gini mmg terasa kurang berdosa gini.. gigit2, perasan mcm kalori tu x bertambah pun. ye laa.. ala2 makan angin kan.. mmg skill menipu diri sendiri tu tinggi betol. ahaks.

  3. Salam berziarah...wahhh bila tgk cipon kat sini baru terasa lama tul tak men-cipon..betul tu, Sue pun klu ngadap kek cipon stengah loyang abis pun tak sedar..Dengan strukturnya yang ringan memang sungguh asyik dan tak pernah nyesal pun dah telan berketul-ketul..ha ha ha ha ha

  4. dah aim nak buat kek cipon gak dlm seminggu ni tp tak ada telur!! nak gi ngendap ayam kat reban, males benor rasanya... ish...

    guna labu ek.. biji matahari lg ek.. best tu.. psst!! kalau sebut labu, mesti ingat mek ampang :)

  5. Sedapnya...gebu tol ek. Xpenah gi buat kek cipon camni sbb en boss kata xpuas makan....mcm mkn span hehehe. Rasanya klu buat tu jap jer sejibik abis kn?

  6. TUn...

    oooo ketua pemawas jugak yerr....hihihi jom tingkatkan lagi skill menipu diri idup2..tp labu version ni...hurmmm terbaik!

  7. Izah,

    ape ceheloppp kalau tk gebu gebana...mek labu, jom ar mencipon..

    * errr kak nor yg bagi nama labu tu hokey...hihihihi

  8. Kak Nor,

    sesuai la tu mencipon, bagi dua setengah loyang sorang...blk dr berjalan2 di pagi yg hening tuh, kunyah setengah loyang sorang..canggihkan idea ai?

  9. QH,

    cipon mmg sedap dan tk muak sbb ringan...sila coba ye..

    Hanim,

    tak apa kalau incik somi x makan....puan isteri jelah yg ngap...kekeke

Leave a Reply