Beberapa bulan lalu bila saya tengok rupa pau ini di blog pemenang Blogger Masterchef, Wendy , dalam hati saya kata memang kreatif dan rajin sungguh untuk menggentel pau hingga jadi cun begitu. Tapi berhenti di situ dan dibawa angin lalu sajalah. Bila membuat pau saya tetap buat dalam versi boolat-boolat.
Tapi bila beberapa minggu hangat ni, ramai blogger yang mengeroskan pau ini, saya teringinlah pula untuk mencuba. Adunannya lebih kurang adunan pau biasa, cuma ambil masa sedikitlah untuk menggentel kelopak ros ini. Tak apalah. Nak membeli jiwa semua orang dalam rumah punya pasal.
Cara membuat kelopak saya tak ikut cara Wendy dan Kak Ita. Saya gentel macam saya menggentel bunga ros dari gumpaste. Pada permulaannya saya cuba juga guna cara Wendy, tapi terkial-kial dan hampir kecundang. Saya buat separuh saja dari adunan di bawah.
Bahan-bahan:
Sumber : Wendy
500g tepung gandum (saya gantikan dengan tepung pau)
250g keledek purple (direbus dan dilenyek)
100g gula
200g air
1/2 sudu teh yis
50g shortening/butter
1/2 sudu teh baking powder (saya gantikan dengan bread improver)
sedikit garam
1 sudu kecil ovellet (saya tambah)
Sedikit pewarna pink (saya tambah)
Inti kegemaran secukupnya
Cara-cara:
- Campurkan semua bahan dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
- Jika menggunakan bread maker, campurkan semua bahan dan setkan doh. Kemudian keluarkan untuk dibentukkan seperti bunga ros.
- Gentelkan inti kacang merah sebesar duit 20 sen. Ketepikan
- Ambil sedikit adunan tepung pau dan bungkus inti hingga tertutup semua. Bentukkan memanjang seperti kudup bunga. Dudukkan kudup dan tabur sedikit tepung di bawahnya untuk mengelakkannya melekat.
- Ambil aduan tepung anggaran sebesar duit 20 sen dan canaikan sederhana nipis. Tampal pada kudup tadi dan bentukkan seperti kelopak ros. Buat sekeping demi sekeping hingga mendapat bentuk bunga yang diingini.
- Letakkan dalam paper cup ataupun lapik dengan kertas/daun pisang.
- Peram kira-kira 40 minit hingga pau naik.
- Kukus kira-kira 20 minit atau sehingga pau masak.
berusaha sungguh chah menggentel pau sehinga menjadi kuntum bunga yang cantik. bukan sembarang orang boleh buat ni...
Cara Kak Cah nampak lagi senang...nak try jugak lah...hehehe....
chah-comella pau tue,rajinnya dia...
Yang bestnya, bunga rose Kak Cah siap ada daun lagi...
Bundo, taklah taxing sgt membuatnya...:)
Jaja, a ah..rasa comfortable ngan cara ni...trylaa..
Nonie...dh letih membuta mengembangkan pinggul...baik bangun gentel apa yg patut...:)
huiyo..kagum..kagum..
cantiknyaaa..!!
salam ziarah dari maklong..
follow sekali.. hehe..
Tina, tkyah nk kagumnye...blm masuk level advance lg ni...
Maklong, tq nyinggah...
perghhh.....addebang....cayokkk..cayokkk...
Chah cantiknya...mcm syg nk makan..nak tenung aja
cantik sangat. puan terima tempahan tak??
poker online pulsa
agen judi pulsa
sabung ayam via pulsa
bola online
bola online
prediksi togel
togel online
judi via pulsa
ayam sabung
s128