Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AGAR-AGAR SANTAN KLASIK


Agar-agar ini biasanya sinonim dengan bulan puasa. Tapi pada saya, hari-hari makanpun boleh. Bila masuk je ke tekak, terus rasa syahdu. Macam-macam kenangan terlintas dalam  kepala. Pokok jambu isi merah, berkelah tepi sungai, cari udang dan juga ‘mengilir’. Bukan apa, inilah jelly yang paling lazat dibuat emak selain agar-agar merah aka agar-agar kenduri. Tak adalah heh nak merasa pudding buah perisa oreo bersos coklat, bersos karamel atau sos kastad.  


Kebetulan pula Sang Arjuna saya memang klasik orangnya. Ini kesukaan dia juga. Tekak tori yang tengah tak sihat. Dapat sesuatu yang menyejukkan, tentulah enak.  Ianya  akan rebah tersungkur ke dasar tali temali  usus yang asyik  ketagihan makanan je tu. Jadi jika buat satu loyang, agar-agar ni sempat melihat dunia tak  sampai 24 jam.LOL

*mengilir tu bahasa zaman kanak-kanak saya yang bermaksud mandi sungai sambil berenang-renang mudik ke hilir. Hihi.

Bahan-bahan:
15g agar-agar tali
3 ½ cawan air
2 ketul gula Melaka
Gula putih
1-2 helai daun pandan
1 cawan santan pekat (daripada 1 biji kelapa- perah dengan air masak dan masukkan sedikit garam)



Cara-cara:
  • Basuh agar-agar. Masak dengan air hingga  agar-agar hancur.
  • Masukkan gula Melaka. Jika masih kurang manis, bolehlah tambah gula. Masukkan simpulan daun pandan.
  • Masakkan hingga gula hancur. Tapiskan ke dalam loyang.  
  • Tuangkan  santan perlahan-lahan ke dalam adunan agar-agar. Sejukkan . Lepas itu bolehlah  sejukkan tekak dengan hidangan klasik ini.

Leave a Reply