Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CENDAWAN GORENG


Nampak je saya ni besar, tapi kalau tengok dari jauh, sebenarnya saya ni lebih kurang sama saiz dengan Liyana Jasmay je. Sebab itulah saya suka makan tanpa secalitpun rasa gundah-gulana.

Apa yang ringkas, sedap dan rasa macam yang jual kat MAHA dan 5 minit 14 saat kemudian, perut dah ditop-up dan anda semua boleh menyanyi girang lalalalala?  
Mula-mula saya makan cendawan goreng ni, sebab ada orang kata rasanya macam ayam goreng. Kalau nak makan ayam goreng, lambat. Kena tunggu ayam defrost dulu. Dah tu kalau setakat gaul garam kunyit aje buat apa. Sekurang-kurangnya sama standard macam ayam goreng Kak Ros Upin Ipin.
Kalau begitu, baik kita makan yang ala-ala ayam goreng. Macam saya, ala-ala Liyana Jasmay, oklah tu kan?

Bahan-bahan:
2 cekak cendawan tiram (tidaklah pula hamba teringat untuk menimbangnya)
4 sudu tepung beras
1 sudu tepung naik sendiri
Sedikit serbuk perisa ayam (jika menggunakan kiub ayam- hancurkan dahulu)
Garam
1 sudu teh rempah kari
Sedikit paprika
Sedikit air

Cara-cara:
  • Basuh dan lap cendawan hingga kering. Taburkan sedikit serbuk paprika.
  • Bancuhkan semua bahan yang lain pada tahap kepekatan seperti buat tepung bancuhan untuk menggoreng pisang.
  • Celupkan  dalam  bancuhan tepung. Jangan masukkan semua cendawan sekali gus. Celup dalam bancuhan tepung semasa hendak menggoreng saja. Goreng dalam minyak yang panas, Sikit-sikit aje. Nanti kalau dah bertempek-tempek, susah nak jadi rangup pula. Bila tak jadi, tulis dalam facebook, naik status kat twitter. Sedihlah mak bila dah ajarpun tak pandai-pandai lagi.Hehe.
                                 

One Response to CENDAWAN GORENG

  1. Salam....
    Sedap cendawan tu.....saya pernah suruh wife saya goreng cendawan dengan Tepung Magik.
    Rasanya juga seperti ayam....memang magik.
    Saya beli kat kedai online nie:
    http://www.muslimchoices.com/?p=tepung_magik

Leave a Reply