Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NASI LEMAK TIARA



Nasi lemak sekarang bukan nasi lemak yang dulu. Sekarang nasi lemak sudah berjiwa merdeka. Sudah antarabangsa. Saya berhajat sangat untuk menonton AFC yang menayangkan mana-mana chef dalam Cook Like a Chef , Naked Chef atau Chef at Home menyediakan nasi lemak. Mesti kembang hidung 1Malaysia. 


Di kantin emak saya dulu-dulu (kantin lagi!), ini hidangan ‘onar’ yang membuatkan  jiwa semua orang tidak tenteram. Paduan kelazatan  nasi yang lemak dan sambal bilis yang mengasyikkan. Cukup hebat  tangan orang yang mencipta resepi ini. Maha hebat lagi Pencipta yang menggerakkan minda pereka menu nasi lemak. Terer dowh!


Sedapkan nasi lemak?
Dan satu lagi keistimewaan nasi lemak yang boleh dinikmati bila-bila masa. Paling dahsyat masa supper pun boleh saja tanpa rasa bersalah melicinkan nasi lemak yang dibungkus daun pisang.  Harum dowh!
Satu pembaharuan juga dalam hidup Muhammad Ariff saya. Dia mula menyukai nasi lemak. Walaupun lauk iringannya tetap sama-telur yang didadar. Tapi sekurang-kurangnya bertambah lagi satu perkara dalam senarai apa yang dia makan. Happy dowh!
First time saya TERmasak nasi lemak kukus secara tidak sengaja sebab rice cooker antik  yang telah menyamai usia perkahwinan saya  tidak boleh memasak nasi selain dari nasi putih. Jadi selepas dari kejadian yang tidaklah menjatuhkan maruah tu, jika saya masak nasi lemak, pasti ianya dikukus. Sedap dowh!
Selain sambal ikan bilis, sambal kerang adalah pilihan saya. Lazat dowh! Tambah lagi dengan ayam goreng berempah. Walla dowh!  Dan tidak lupa telur rebus atau goreng. Nikmat dowh!*ngong

Bahan-bahan nasi lemak:
2 cawan beras
Santan secukupnya
1-2 helai daun pandan
Garam
Secubit gula

Cara-cara:
  • Basuh bersih beras dan toskan.
  • Masukkan beras  ke dalam loyang yang sesuai dengan saiz pengukus.
  • Masukkan santan, garam dan secubit gula. Juga simpulan daun pandan yang telah dikoyakkan terlebih dahulu.
Secara umumnya, cara memasak nasi kukus lebih kurang sama dengan cara menanak nasi biasa.  Cuma yang membezakan sukatan air/santan yang perlu dimasukkan bergantung kepada jenis beras.



Bahan-bahan sambal kerang:
Semangkuk isi kerang
2 senduk kecil cili kisar
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 labu bawang besar * + 1 labu untuk hiasan
Air asam jawa
Gula Melaka
Garam dan perasa
Sedikit ikan bilis yang telah digoreng dan tumbuk halus
Minyak

Cara-cara:
  • Tumbuk atau kisar bahan bertanda *.
  • Tumiskan bersama cili kisar. Masak hingga garing dan naik bau.
  • Masukkan air asam jawa, gula melaka dan ikan bilis yang telah ditumbuk tadi.
  • Masukkan kerang. Seimbangkan rasa masam manis masinnya. Jika ada sedikit payau, mungkin ada sabotaj di sana sini. Jangan bimbang, dapatkan bantuan FRU dengan segera.



Bahan-bahan untuk ayam goreng berempah:
3-4 ketul ayam
1 sudu teh ketumbar*
1 sudu teh jintan manis*
1 sudu teh jintan putih*
5 batang serai*
Sedikit kunyit hidup*
1 labu bawang besar *
2 -3 inci halia*
3 -4 ulas bawang putih*
Garam
Minyak

Cara-cara:
Kisar semua bahan bertanda *, masukkan garam. Perapkan pada ayam kira-kira satu jam. Goreng dengan api yang perlahan.


Silakan makan nasik lemak yang sangat-sangat dowh ni!



Leave a Reply