Soalan, ada tak orang tak makan maggi? Kalau ada, dia memang keturunan mengada campur sedikit ngok. Sedap tau nyah!. Sebab tu rumah ni memang tak boleh ada stok maggi. Nanti langsung semua orang akan ulang menghabiskannya.
Bila Sang Arjuna demam, semua makanan terbaek saya offer. Dia tetap geleng kepala. Tekak tak selera jadi semuanya tak mengujakan dia.
Maggi ada? Soalan dari orang demam. Jadi sayapun terus kerahkan Bibik untuk merempit ke kedai Cina bawah untuk beli maggi.
Sayapun mula memasaknya. Bukan apa, dah namanya maggi rendam dalam air paippun sodap. Tapi nak hidangkan pada suami yang tengah kedemaman, biarlah buat dia senyum sikit.
Bahan-bahan:
2 bungkus maggi
2 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Sebiji telur
Sayur-sayuran
Cara-cara:
- Tumbuk bawang merah dan bawang putih.
- Tumiskan bersama cili kisar. Bila dah garing, masukkan air dan perencah maggi.
- Bila air mula mendidih, masukkan mee dan pecahkan telur perlahan-lahan. Masukkan sayur-sayuran pilihan dan bersesuaianlah kan. Tergamak ke korang masukkan kacang bendi ke, terung ke kan?
Hidanglah panas-panas sebab kalau dah sejuk, dah boleh buat murtabak maggi ler pulak.