Nama sebenar kuih ni? Akak? Kakak? Tidak diketahui. Tapi tekak akak memang sesuai sangatlah dengan menda-menda yang manis memberahi macam ni. Rasa seolah diri ini salah seorang penghuni Istana Maziah bila dapat makan kuih ini. Sambil suap sambil melompat atas katil sultan. Lepas tu ada dayang-dayang tolong cabut uban. Dayang-dayang tu pastinya dah telan air liur satu jug sambil menjeling kuih takut kena bedal semua.
Baiklah dayang-dayang. Ambik resepi ni, lepas ni jangan beli yang kat pasar malam tu lagi. Tak sedap. Dah tu buat sendiri lebih puas hati. Dan pastinya anda akan lebih focus dalam kerja-kerja mencabut uban nanti.
Bahan-bahan:
6 biji telur
½ cawan tepung beras
1 ½ cawan santan pekat (daripada 3 biji kelapa)
2 1/2 cawan gula (kalau rasa berdosa sangat pada pokok-pokok tebu, bolehlah kurangkan)
Cara-cara:
- Campurkan semua bahan dan bancuh hingga sebati. Bancuhan kuih ini memang cair, jadi jangan buat-buat muka pucat macam terserempak Hantu Bonceng. Tapiskan.
- Tuang dalam acuan kuih bahulu dan tutup dengan tudung periuk. Bakar dengan api perlahan.
Senang je kan? Tapi mana nak dapat acuan tembaga besar gedabak tu? So, baik call mak saya, boleh pinjam acuan dia. Kalau saya, saya caj sehari RM50. Kuih yang siap kena bahagi dua, macam orang menoreh getah, sekerap kena bahagi sama rata. Hiks!