Sejak beberapa minggu lepas, Nabiha saya kepingin makan ubi kayu rebus. Hari tu nak daun sirih dengan daun kaduk. Semua tu pengaruh Upin & Ipin la tu. Nasib baik Upin Ipin tu rakyat Malaysia yang saya rasa tersenarai dalam list yang terima Bantuan Rakyat 1Malaysia. * Sirius saya geli dengar nama bantuan tu!
Kalau dibuatnya dia nak daun mulberry atau gooseberry, terkincitlah mama dia kena pergi ke Eropah sana. Demi memetik dedaunan yang dihajati puteri. Ihh!
Demi menjaga politik saya dengan Nabiha, saya gagahilah juga masukkan dalam reminder. Pasar: Ubi kayu Nabiha-9.00am. Bukan apa nanti Sang Arjuna balik dibuatnya Nabiha mengadu pada ayahndanya, yang bondanya ini asyik terbongkang ralit buat Sudoku Rank Kejam. Rosaklah reputasi ai. *kena letak jawatan la 8 April nanti!. Pfffttt!
Dapatlah ubi yang dihajati, kenit kenot ubi yang last-last. Maklumlah ke orang ke pasar waktu Syuruk. Kita dah Asar baru nak gi. Ngehngeh.
Singgit sekilo. Nasib baik tak 2 singgit, kalau tak mesti si penjual tu ayahnya si Mail! Heeeee
Gandingan mantap-ubi rebus dan sambal tumis *Err sambal dijual berasingan. Juga dengan honey, sangat gorgeous! Kelapa parut dan ikan masin? Perghh kan?
Resepi Ubi Rebus? Tak payah-buang karan aje!
Bahan-bahan sambal tumis ikan bilis:
3 genggam ikan bilis (siap dibersihkan)
4 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 keping gula nisan
Air asam jawa
Garam
1/2 biji bawang besar untuk hiasan
Minyak
Cara-cara:
- Goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan.
- Tumiskan bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk/kisar.
- Masukkan cili kisar dan masak hingga garing. Masukkan air asam jawa dan gula nisan.
- Ambil sejemput dua ikan bilis tadi dan tumbuk lumat.
- Masukkan ke dalam sambal. Seimbangkan rasanya.
- Masukkan ikan bilis dan bawang besar. Masak hingga bawang layu.
Salam Pagi Sabtu Chah..
Aduh tak tertahan tgk pepagi ubi rebus ngan sambal tumis
perggghhhhh nmpk sungguh lembut betul ubi rebus
ngences tgk sambal tumis yg meleleh2!!!
Sedap nyer!!! oisin :P
akk SR blog chah ni (bukan 'resepi rahsia' yer) .. sambil bsila mghadap ubi rebus yg sangat mgoda ni.. ubi rebus punya pasal terus nk mgomen..
As salam...amboiii sedapnya kak chah....teringat jaman dolo2 mkn ngan air kopi plakkkk wallahhhh :)
assalam Chah
aduyai sodapnye....bertambah rindu nak balik kg tgk menu chah ni
nak korek ubi kayu banyak2 he he nak rebus cicah sambal tumis jugakkkk
perghhh.. ubi kayu, ikan masin + kelapa parut!! uwaaa... nape gi sebut2.. kan dan terasa mcm nak makan.. nasib baik i nk blk kg esok, blh gi cari kelapa belakang umah.
hahahahahaa.. geli ke? adeh sakit perut gelak.. tak kuasa layan datin sini. huh