Lama betul Kak Temah bertapa dalam gebor. Busy mengalahkan Kak Semah rambut kembang dagu palesu cincin bermelia-melia. Huh, dahsyatkan tahap kesibukan yang sedang saya alami tu.
Kak Temah tak ke mana-manapun. Ada je ni, hibernate. Bila asyik mudik ke hulu ke hilir, menongkah arus perdana semata-mata untuk menyudahkan urusan donia, ginilah jadinya.
Baik, barang yang lepas jangan dikenang. Sekarang biarlah sesi kenang daku dalam doamu pula mengambil tempat.
Sebelum tu, buat adik rakan retis Sayang-sayang Baby Amsatun: Selamat Pengantin Baru. Alam rumahtangga tidaklah se expose mistik mana, kalau kena cara mengemudinya. Heeee
Sudah-sudahlah berhalusinasi, berhinernasinya lagi. Jemput sudukan ke mulut mungil masing-masing desserts yang syidap ini. Desserts yang menenangkan stressed. Bila stressed makan desserts, ejakan terbalik. Kebetulan ek?
Bahan-bahan (dengan sedikit olahan):
Sumber Asal: Joy Of Baking
Versi Strawberry Panna Cotta: SINI
3 cawan whipping cream
Gula secukup rasa
1 1/2 sudu besar gelatin
5 sudu besar air panas
2-3 titis esen vanila
Untuk puree mangga:
1 biji mangga
Sedikit air
2-3 sudu gula
Sedikit jus lemon
Cara-cara:
- Masukkan gelatin ke dalam air panas. Kacau hingga larut.
- Masak whipping cream dengan gula menggunakan api perlahan hingga berbuih kecil. Masukkan esen vanilla.
- Campurkan gelatin ke dalam whipping cream dan kacau sebati.
- Tuang ke dalam bekas yang sesuai dan masukkan ke dalam peti ais hingga benar-benar set. (Anggaran 4-5 jam)
- Sementara tu, bolehlah sediakan manggo puree.
- Kisar mangga dengan gula dan air yang minimum. Masukkan jus lemon. Tapiskan.
- Masak dengan api sederhana hingga mendidih kecil.
- Sejukkan dan tuang ke dalam panna cotta.
Stressed? Kini tidak lagi dengan desserts heaven ini!
stress la sangat kan kak temah tuu.. ikikiki.. mana hilang macam sekut ni? bercuti cuti naik gondola atau berjalan2 menghirup udara di turki? huh panna cotta yang saspen je ni. ingatkan tak mau beku rupanya memang puding ni lagu tu.. makan sesejuk memang sodap
Izah, ingatkan mmg nak gi metik bunga tulip barang sebakul dua di benua mewah-mewah nun, tapi takutlah terserempak ngan Lisa Surihani ngan Yusry karang, malu lak diaorg kat kak temah aka mamarazzi nih...biorlah diorang aman damai di sana dulu..kehkeh..
sedap nmpk mango panna cotta ni...myelerakan bile dimakan sejuk giteww kan...suka
haha... ada2 je kak chah nih.. xlah lawan loyar dia.. ;p tun termasuk dlm golongan2 yg xleh telan panna cotta ni. xtau la nape.. muak semacam.. cik eton oghang kappung, buleh makang agar2 bodo je.. kui kui..
chah! ai nak 1 cup! bestnyer.. lama tak buat panna cotta
time cuaca panas ni sedap sangat di nyam nyam..
Kak Cah, mana kamu masa kenduri Baby Baby Sayang Amsatun tu??? X jumpa pun...ke gi KB balik hari lagi??Kekeke...
lama tak datang sini....dapur Kak Cah nampak berseri-seri....
Amie, apa x berserinya, lama x masuk...menten berkilat la...:)
Milah, ohhh saya sgt terpksa x hadir, mak x sihat. Kt rumah kaler pepel saya x gi sbb mmg x dpt jemputan
Sgt sedap ya betul!!
Kak nor, kitapun da cuba guna susu cair versi kak nor, pun terbaik!
Tun, mebi sbb whipping cream tu too thick rasa dia, cer buat cm k.nor, guna susu cair, xlah muak...