Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PAU LABU

Ceh! Naik 'berlumut' cheq tunggu Putera William & 'Catering' semalam. Baru jadi raja muda dah sombong! Kata janji ditepati. Cheq geram kat depa tu bukan seypa. Kata nak mai, tapi nak cancel call tidak apa pun dak. Sengap teruih!. Kot la nak sms kata mai lambat ka, atau esuk akan nyinggah sat ka. Ini tidak, abih  belemuih cheq ngan baju kemain lip lap serba berdiri tunggu depa. Seypa depa buat cheq lagu ni?!
Mujur ada pau sedap buat pengubat penantian satu siksaan. Terpaksa main masak-masak guna pengukus juga sebab masalah oben anak itik tokwi ni belum pulih sepenuhnya. 
Suka sangat beli labu. Nak buat macam mana, bodi neelofa dah, tapi selera tetap diva kampung jemah-jemah sekalian. Cuma 'sayur labu masak air dengan ikan bilis berenang-renang ke tepian' je Lofa tak boleh telan. Sebab lauk 'maut' asrama tu. 
Cekidaut resepi pau yang tidaklah melampau macam laki bini anak raja tu. Buat janji macam orang takde iman. Herherher. First time saya terima resepi pau yang katanya resepi Chef Li, melompat-lompat (errr hampir melompat) saya riang hati badan bertuah, punya teman yang comel dan manja sebab dapat resepi keeper tu. Tapi lama-lama bakat berjaya dicungkil bila buat pau ni tak perlu teliti macam nak potong kaki seluar encik lelaki yang sangat cerewet rupanya. Tapi idok ler semua main campak-campak je. 
Bahan-bahan:
(menghasilkan 12-14 pau bersaiz Neelofa. Jika buat saiz Aflin Shauki mungkin dapat 5 biji kot)
1 1/2 cawan tepung pau (boleh gantikan dengan tepung gandum)
1 cawan labu yang telah direbus & dilenyek
2 sudu besar susu tepung
1 sudu teh yis segera
1/2 sudu teh bread improver
1 sudu besar bread softener
1 sudu besar marjerin/shortening
Secubit dua garam
1/2 cawan air sejuk (anggaran)
Inti kegemaran secukupnya
Cara-cara:

  • Masukkan semua bahan kecuali air dan garam ke dalam mixer bowl. Masukkan air -jangan habiskan. Ini kerana kandungan air dalam labu mempengaruhi jumlah air yang perlu dimasukkan. (Jika menggunakan BM, kaedahnya juga sama).
  • Menggunakan hook  beater pukul bahan hingga menjadi doh yang elastik.  Jika doh agak keras, bolehlah tambah sedikit lagi air.Biasanya mengambil kira-kira 30 minit untuk mendapat doh yang elastik.
  • Peramkan kira-kira 20-30 minit hingga doh naik dua kali ganda.
  • Keluarkan udara dalam doh dengan menumbuk-numbuk perlahan doh.
  • Leperkan doh dan masukkan inti. Gentelkan doh hingga menutupi inti.
  • Peram sebentar sementara menunggu air kukusan mendidih.
  • Kukus kira-kira 10-12 minit. 


5 Responses to PAU LABU

  1. Asslmkum Chah!.
    Ekekekee..da janji dgn prince william ya.
    Comei pau labu chah tu..Sama colour dgn bekaih ayaq tu. Tp..awat muka lembu sedih sgt tu..Kenan juga ka..sedih sbb putera william tak datang ..Hee

  2. As-salam Chah...
    Gumbiranya hati bila keluar resipi yang menggunakan labu. InsyaAllah...akan cik June cuba untuk menghabiskan labu yang masih bersisa separuh dalam esbok tu. Thank You!

  3. Amboi kak chah....tunggu putera william ya hehehe. Rugi putera tu xdatang sbb xdpt mkn pau labu yg gebus tu...hahaha. Saya minat plak bekas air tu, mak budak pon suka lg kan plak budak2 terlebih suka hehehe.

  4. Uitss....ingat dah berkecimpung dgn kewabat waja xleh mamam labu..wupa sama tekak aku je la ko jemah...heee aku pun dah buat pau labu tapi ciput je..xdan nak snap pic...tengok pau labu hang harus kena buat siaran ulangan gitu...

Leave a Reply