Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RENDANG KERANG

Eceh, hari-hari ada post baru. 'Dedikasi' sungguh. Mami je yang asyik tak kasi.  Tak lama lagi jadilah blog terhebak  Pojaan Malaya. Heh

Well, terpulanglah pada diri masing-masing apa tujuan berblog. Mula-mula dulu  tujuan saya buat belog masak ni sebab nak tayang sudu, lepas tu ada orang berkenan dia akan call banyak-banyak kali. Rayu-rayu nak beli jugak-jugak sudu tu. Tapi saya buat derk biar dia letak rege tinggi lagi pastu saya boleh jual lagi tinggi dari harga pasaran. Ha gitu kalau nak menegaAci

Hidup ni kena ada tekanan sikit dik. Kalau tenang sangat nanti cepat gendut. Bila dah gendut mulalah nak marah bila orang nyanyi lagu gendang gendut tali kecapi.  Macam perut tu kalau tak ditekan selalu, mana nak kempis macam Aiswarya Rai during her good old days. *sekarang dah tak ada maknanya, perut dia sama aje ngan perut guwe, eh perut Mek Jah  belimbing buluh goreng cicah cekelat. :)
Sambil-sambil dok tekan tubi tu, salin resepi rendang ni siap-siap. Nanti esok nak raya haji barulah hegeh-hegeh masuk redah belog ai  cari resepi. Nanti sapa yang perasan 'ramai' orang suka singgah sini? aiii jugak!

Bahan-bahan:
400g isi kerang (anggaran daripada 3 kg kerang)
3 sudu besar cili kisar
*4-5 biji cili api 
*3 ulas bawang putih
*4-5 ulas bawang merah
*1 inci halia
*1 inci kunyit hidup
*1 inci lengkuas
*3 batang serai 
*4-5 helai daun limau purut
*3-4 biji buah keras
*2 sudu teh jintan manis
*2 sudu teh jintan putih
*2 sudu teh ketumbar
1-2 batang kulit kayu manis
2-3 kuntum bunga lawang
3 sudu besar kerisik
2 cawan santan pekat
1/2 keping gula melaka
1-2 keping asam gelugur
Sedikit sos tiram, sos cili dan sos tomato
Garam secukupnya
Minyak
Cara-cara:
  • Kisar bahan-bahan yang bertanda *. Tumiskan bersama cili kisar. 
  • Masak hingga naik minyak. Masukkan bunga lawang dan kulit kayu manis. 
  • Masukkan santan, asam keping dan gula melaka. Biarkan reneh hingga agak pekat. 
  • Bila kuah rendang agak pekat, masukkan sedikit sos cili, sos tiram dan sos tomato. 
  • Masukkan kerisik dan kacau rata. * Jika menggunakan kerisik yang sudah agak keras, bancuh dahulu dengan sedikit air untuk mengelakkan kerisik berketul-ketul.
  • Masukkan kerang, seimbangkan rasa dan bolehlah dihidangkan.



12 Responses to RENDANG KERANG

  1. chah, cedih ai tau... ai tunggu sampai maghrib, neelofa tak kunjung tiba aritu.. huhu... melepas peluang nak dakap nak laga2 pp dgn neelofa huhu

  2. Aslmkum Chah.rendang kerang....sukaaaa sgt..mkn dg nasi lemak...pulut...sedappnya. tp kena tunggu balik Msia baru boleh masak kerang....kat Ciaro tak da jual kerang..

  3. x nak komen pasal rendang!!!!...Tapi nak ckp....Chekgu Besar ni LUCU ler....saya sebagai anak murid baru suka nak mengulangkaji...hehehe.

  4. Salam Kak Chah. Saya suka layar semua web. Tapi saya selalu mengambil masa yang lama untuk membaca komen orang melayu yang suka guna perkataan perasaan. Nampak sangat mereka tidak tahu menulis dengan knowledge. Minta maaf kalau saya menyinggung perasaan sesiapa.

Leave a Reply