Bila guruh di perut sama getirnya dengan bunyi guruh di sebalik awan, saya memang akan ke dapur. Lapar-lapar tak boleh jalan dengan ratah milo je. Kena cari something yang boleh memadatkan tali temali perut. Dua bungkus tempe yang digoreng sudah cukup sebagai bekalan untuk masuk bersarang dalam gebar selesa jika hujan akan menyimbah rahmat bila-bila masa dari sekarang.
Dulu kulit saya tidak semulus ini, semenjak kempen memakan tempe oleh Encik Ex Menteri Penyapu, terus saya mengorak langkah ke depan. Betul! Licin & mulus. Tiada sebarang cela. Tidak perlu SKII miracle water lagi. Jika sekali imbas, macam adik beradik pula saya dengan dia...hihihi.
Bahan-bahan:
2 bungkus tempe
4 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil jintan manis-tumbuk kasar
1/2 sudu kecil ketumbar-tumbuk kasar
sedikit serbuk kunyit
1 ulas bawang putih-tumbuk halus
sedikit air kapur makan
garam
Air
Minyak
Cara-cara:
- Potong tempe mengikut saiz yang dikehendaki.
- Campur semua bahan kecuali air dan tempe.
- Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi adunan tepung untuk menggoreng pisang.
- Celupkan tempe dalam adunan tepung dan goreng dalam minyak yang panas.
- Bila gorengan mula mengeras, pecah-pecahkannya dan perlahankan sedikit api. Goreng hingga kekuningan dan garing.
uitss...ingat owang jawa je pandai makan tempe..ngehhngeh..
kalo aku xyah tepung bagai..kunyit idup,garam bawang putih...potong sedehana niph..goweng mkn dgn sambal kicap panas...sedapppppnyaaa..ammpunzzz
CA, hehehe..nk buat cemana, idup dikeliingi oreng2 jaworld...teringat ibu pengasuh ariff dulu goreng gini...waduhhh sedapnya!