Bila Maida sms nak jumpa saya dan titik pertemuannya adalah di Kidzania, sayapun tanya, Kidzania tu kat mana? 'The Curve', cepat je si penyandang tali pinggang hitam tu reply.
Punyalah Datin terpeghak lah pulak sebab tak tau kat sebelah Ikea tu ada tempat baru untuk kanak-kanak berlibur. Anak berlibur, mak bapak telan air liur pekat sambil terpaksa menggaru-garu kepala sebab mahal beb entrance fee dia. Tapi tak jadi pun berjumpa. :(
*Iklan percuma. Mujur-mujur Kidzania call saya untuk bagi tiket entrance sebab buat promosi kat sini. Ehek!
Susah juga nak menggembirakan anak-anak kan? 30 tahun dulu, emak dan ayah saya tak perlupun berhabis duit untuk gembirakan saya. Saya pandai-pandai sendiri je menggunakan kreativiti dan kedua-dua belah otak agar tercipta perkara-perkara yang bisa membuatkan ku tersenyum; walaupun membuatkan ayah mengangkat rotan. Heeee
Hampir terlupa ada resepi kek pisang yang menjadi fenomena di pejabat saya satu ketika dulu. Tapi taklah sehebat fenomena Ustaz Azhar Idrus.
Antara resepi kek yang paling kerap menyinggah di dapur saya. Juga dapur rakan-rakan lain yang kagum lah sangat dengan kesedapan dan kekacanggileran untuk membuatnya. *Juga perkataan akan dilupuskan serta-merta demi menjaga maruah nusa dan bangsa.
Sumber: kawan ana yang bernama Anna M
7 biji pisang emas/4 biji pisang berangan
3/4 cawan gula halus
3 biji telur
2 sudu besar ovellete
1 cawan minyak jagung/sayuran
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung jagung
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Secubit dua garam
2,3 titis esen pisang
Cara-cara:
- Lenyek pisang dan ketepikan.
- Pukul telur, gula dan ovellete hingga gebu. Masukkan esen pisang.
- Masukkan minyak dan pukul lagi. Masukkan pisang dan kacau rata. Masukkan juga secubit dua garam.
- Masukkan tepung yang telah diayak dengan soda bikarbonat sedikit demi sedikit.
- Bakar pada suhu 160 degree C kira-kira 35-40 minit (untuk kek) dan kira-kira 7-8 minit jika dibakar dalam paper cup.
cantik cupcake/muffin stand tu.. meh sini pinjam sebulan :)
oo ada ovelet ek. sah gebu mcm ai makjemah.. huh.. cc stand shantikk, pandang sebelah mata! kiki
slam cha....hehe...fenomena x thn...sedap n gebus cc..;))
persembahan yang menarik
salam kenal cha..ziarah disini saya follow..dan masukkan link blog nie di blog sy yer..tq:)
mesti sedap gilerzz ni sampai masuk kategori fenomena!
ya la Kak ChAH...dolu2 mak pak kita xde plak kena keluo beratuih2..nk sonokkan kita..abih2 pon bwk g funfair je..itu le yg paling mewah...
ummiaisyah,
hehehe, maybe masa tu ramai orang yg tak willing cam sekarang untuk berkongsi ilmu & resepi, so bila dapat yg mudah dan sedap semua teruja. Sana sini kek pisang...hihihi funfair ek? tu ala-ala sunwat legun dah tu! ;0
Zila, tq singgah sini. :)
Emma, errr..ok, ai take it as a compliment...:)
Asmah,
hehehe, saja bagi gempaq je ni...
Izah/ Kak Nor,
berkenan ko CC stand ai ni? masa beli dulu 24 hengget, tp since mcm ada je org yang interested tu, ai ingat nk buat car boot sale la, kasi lelong itu stand...rega permulaan 1,200. hihihi...