Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NASI GORENG JANGAN MEMBAZIR


Ingatkan habis nasi ayam 4 cawan makan 6 orang, rupanya ada lagi tinggal segenggam keesokan harinya. Kecik kenot betul rupanya perut orang-orang dalam rumah saya ye. :P


Dah pukul 10.30 pagi, baru je satu perkara saya jamah. Biasanya kalau jam-jam sebegitu dah 14 benda dah dilahap dengan kejam. 


Laparla! Nasib baik ada nasi ayam segenggam, baik digoreng je. Campur nugget dua ketul, pun yang semalam. Sardin ada seketul baki buatkan sandwich untuk Sang Arjuna bawak bekal. Itulah konsep sebenar nasi goreng kan? Semua left overs campak masuk dalam kuali,  lepas tu pakat kerumun macam semut kerumun air sirap tumpah. 


Bahan-bahan:
1 genggam nasi ayam semalam 
2 ketul nugget semalam (potong kecil)
1 ketul sardin (lenyekkan)
1 biji telur
Sayur-sayuran yang sesuai (saya campak 3-4 keping daun salad, pun yang semalam)
1 ulas bawang putih
2-3 sudu besar cili kisar
Garam
Minyak


Cara-cara:

  • Tumbuk bawang putih, tumis bersama cili kisar hingga garing. 
  • Masukkan telur dan kuatkan api dapur  untuk mendapatkan aroma nasi goreng gerai. 
  • Pecah-pecahkan telur, masukkan garam. 
  • Masukkan nasi, nugget dan sardin. Masukkan sayur dan kacau sebentar. 


Nasi goreng siap. Memang menggiurkanlah!



6 Responses to NASI GORENG JANGAN MEMBAZIR

  1. Nasi ayam ...jadi nasi goreng...jadi ibu..isteri kena selalu kreatif kan...dari membazir walaupun tinggal segenggam...baik buat nasi goreng...pas tu sume org pun seronok makan...sedap lagi kan....:)

  2. Aslmkum Chah& salam kenal
    dari nasi ayam dah jadi nasi goreng....idea baik habiskan nasi ayam
    akak baru jumpa blog ni....cantik2 semua gambar di blog Chah....

  3. As'salam Chah


    Nasi goreng ni kalau hidang sebesen kat rumah k.ct jangan harap nak tinggal sebutir pun. semua dalam rumah memang suka akan nasi goreng. Tak kisahlah nak campur apa pun gerenti habis..hihihi. cuma k.ct ni lepas makan sepinggan 1/2 jam mata layuuuu carilah bantal tuk bobok pulak..hahaha

Leave a Reply