Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SERI MUKA SEKOTENG

Lega lepas hirup tomyam takkan nak duduk diam je dalam gebor. Rasa macam anti klimaks lah pulak. Macam tak cukup kuota bilangan kalori untuk hari yang disebutkan di atas.  Mana boleh selim sangat nanti hidup mudah lupa diri. Harharhar. * Stetmen tak hengat sebab jeles tengok orang keep selim. Tapi tak ngaku jeles. Dasar!

Cuma itulah. Bila tetiba diri ni rasa  lupa nak bersyukur, baik ingat pada satu perkara. Setiap pagi bila tengok ada 'ahli kariah' dari area kejiranan saya bawak anjing  jalan-jalan cium-cium rumput. Berak merata lepas tu tuannya kutip lah benda alah yang fresh from the oven tu. Dah kutip, bungkus dalam koran lama sampai jadi sejuk mencecah kira-kira 20 darjah C. Lepas tu balik. Esok ulang  lagi. 
So kupanjatkan rasa syukur pada Mu Ya Tuhan. Atas nikmat kurnia selama ini. Mujur juga saya tak ada kena mengena dengan urusan walk the dog tadi. Bawak jalan tu boleh kautim lagi, bab kutip yang tengah hangat-hangat ta*k anjing tu yang akak tak boleh tolerate. Kat situ akak memang kena berlagak diva!  

Jadi, apalah sangat jika sesekali timbui masalah bersifat domestik, bukan sukarpun hidup tanpa maid. Be positive Chah! kamon, nanti kau juga yang selim sebab hari-hari kena mop lantai. Heeee
Baik. Untuk melengkapkan kalori harian seperti topik di perenggan pertama tadi. Pertama kali saya buat kuih serimuka menggunakan tepung kastard. Lepas tu nengada bubuh sekoteng. Maklumlah semenjak stok sekoteng asyik dapat top up je. Semua nak disekotengkan. 

Sedaplah sebab air tangan anaknda yang buat. Atasnya seakan puding kastard ke apa benda tu. Tapi akak koteng lebih suka versi kampung yang lebih berperisa pandan dan penggunaan telur lebey.  Yang utama sungguh zuhud di situ- guna tepung gandum je. :D
Bahan-bahan:
Saiz loyang : 8 inci
Untuk lapisan pulut:

1 1/2 cawan beras pulut
1 1/2 cawan santan
Secubit dua garam

Cara-cara:

  • Basuh pulut dan rendam sebentar. Masukkan pulut ke dalam loyang/bekas yang sesuai dan tuangkan santan. Masukkan sedikit garam. * Anggaran santan tersebut macam sukatan air untuk menanak nasi.
  • Kukus hingga empuk. 
  • Percikkan sedikit air jika pulut masih keras dan berbiji.
  • Masukkan pulut ke dalam loyang dan tekan hingga padat. *saya gunakan loyang spring form. Ketepikan.

Lapisan atas:
2 cawan santan pekat
1/2 cawan tepung kastard 
1/4 cawan tepung gandum
2 biji telur (saiz B)
Anggaran 1/2 cawan gula 
Secubit dua garam
Segenggam sekoteng (rebus hingga empuk)
Cara-cara:

  • Campur semua bahan kecuali sekoteng. Tapiskan dan tuang dalam periuk/kuali non-stick.
  • Kacau perlahan dengan api sederhana.
  • Apabila adunan menjadi agak kental,Masukkan sekoteng dan kacau rata. 
  • Tuang ke atas adunan pulut tadi. *Adunan saya terlebih kental jadi hasilnya permukaannya jadi agak menggerutu dan kurang licin.
  • Tutup dengan aluminium foil dan kukus kira-kira 30-40 minit.
  • Sejukkan sebelum dipotong.

11 Responses to SERI MUKA SEKOTENG

  1. Haiii...celoteh pasal t**k anjing pulak hari ni yer... kik3x... serimuka tu tak ade kena mengena kan dgn yg kena kutip hangat2 tu...hahahaha

  2. Hai Chah.. Kuar pulak seri muka yg guna sekoteng.. Ishhh... Gadaan ni.. Sekoteng pun ada lagi tu... Ermmm..tomyam kat bawah tu ada lagi tak. Akak nak mintak 2 mangkuk lah..best lak rasa kalau dapat hirup kuahnya tu.. Kat sini dah mula hujan2 ni..syok time hujan2 hirup kuah panas2 tu...

  3. Salam Chah.sypun lama tak singgah blog Chah...inatkan senyap sunyi, rupanya dah berderet entry.kelainan serimuka Chah sbb letak skoteng...nampak menarik pula...

  4. Salam CHah...betul2 berseri kuih ni...dah lama kite tak buat kuih talam,tapi nafsu nak mkn tu memang sentiasa ada...klu nak mkn kena beli jer kat gerai...

  5. Asslmkum Chah..
    Hehehehe..mcm biasa gelak ja baca celoteh Chah tau..Paling tak boleh blah ni "Mana boleh selim sangat nanti hidup mudah lupa diri"..Hehehehee...

  6. Assalam chah,
    wah akak datng nak beraya ni..ada lagi tak kuih ni..
    kok lama tak keudara..very creative chah letak sekoteng kat atas tu ya..
    eh akak nampak biji getah ke tu?..dulu2 kawan ada bawa kesekolah suka rub the
    seed on the floor then quickly tekapkan kat badan or tangan kawan2 yang tengah
    syok sendiri..PANAS kalau kena tu kan..heheh..those were the days..
    sekarang kat sini tak jumpa lagi ni..very classic...:)

Leave a Reply