Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MEE HAILAM

Serius. Saya teringat-ingatkan Nuhaa. Miss her. Walaupun baru Sabtu lepas saya  hantar dia ke asrama. Rasa macam dekat pula Kota Bharu dengan Kajang. Pergi flight tengahari, petang balik Kajang semula. Penatnya, toksah cakaplah.

Kena kumpul duit beli private jet lah kalau macam ni. Mungkin penghujung tahun nanti belum mampu beli full set, tapi dapat beli stereng dulu bayar installment 24 jadilah. (lawaknya! lawaknya!)

Ok, ini serius beb. Dua kali sebut serius tu, memang serius sangatlah ni. *Ni dah empat kali tu bai!

Saya risaukan macam mana dia nak basuh baju, macam mana dengan kawan-kawan baru. Makannya, loghat kawan-kawan barunya. Macam mana itu ini. Aduhh!

Tapi takat tu ajelah risau sang emak ini. Rindu berkepuk-kepuk terhenti di situ. Tangan laju aje kelentung kelentang godek mee hailam. Kuakuakua.


Mee hailam hentam dari saya. Tiada bahan yang wajib. Yang wajib anda kena terer  dan ada sedikit pengalaman untuk shoot bola dalam net, macam main bola jaring pakai bib GS atau GA tu. Sebab semua bahan-bahan ni akan dicampak-campak aje ke kuali dari jarak 50 meter! Hihihi.

Bahan-bahan:
Saiz hidangan : 2 orang

Setengah bungkus mee kuning (kira-kira 250g) -celur, basuh dan toskan
Daging (anggaran 1 mangkuk kecil)
4-5 ekor udang
1/2 batang carrot (saya guna 5-6 batang baby carrot)
4-5 keping kacang peas
Satu ketul kecil bunga kobis
1 biji tomato
1/2 batang cellery
2 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
Kicap pekat  manis
Sos tiram
Sos wortescershire (brand lea & perrins tu)
Sos cili
1/2 sudu besar tepung jagung
Minyak

Cara-cara:
  • Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Tumiskan bersama cili kisar hingga garing dan naik bau.
  • Masukkan daging dan masukkan sedikit air. Masak hingga daging empuk. Masukkan udang. Tambah air jika kuah sangat pekat.
  • Masa untuk campak mencampak. Masukkan segala sos, kicap dan sebagainya. Seimbangkan rasanya. 
  • Masukkan sayur-sayur yang tersenarai. Juga serbuk lada sulah.
  • Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan masukkan ke dalam kuah.
  • Suapkan perlahan-lahan ke mulut dengan muka yang kunun-kunun sangat merindui anak yang jauh di mata dekat di hati.

14 Responses to MEE HAILAM

  1. chah, anak dara masuk sekolah mana kat kelantan? ehhh kalau dah beli private flight dan nak gi hantar anak dan amik anak masa cuti tu, jgn lupa singgah KT dulu ya.. amik akak.. anak bongsu akak skolah kat pengkalan chepa, kelantan gak.. ai tunggu tau.. hihi

  2. Kak nor,
    sekolah maahad kt kubang kerian, sekolah biasa. Anak kak nor sains faris petra kan? Nnti ai sampai kt umah yu ai koling2 dr private jet u tunggu lending ambik key?? Tp pengerasnye mesti la jeli jelo yg terhebat dr tgn handal tuu...hihihi

  3. salam Chah.ooo anak Chah kat kb rupanya.Rumah Cm dekat je dengan kubang Kerian tu..Tak pe bila dah biasa anak anak akan cepat pandai berdikari.Jangan risau.Eh nampak kuah mee hailan ni sungguh mantap..pekat .kalah kat kedai punya:)

  4. ok..sy kena pangil kak Chah from now on..sbb anak sy yg sulung blom layak dianto ke luor daerah pon...tp emaknya layak dh dapat mi hailam semangkuk!

  5. MamaFami,

    buat sendiri mmg diri sendiri jugak yg akan kata sedap...kekeke hasil water hand saya byk nk kena improvelah mama...

  6. CM,

    akak orang kelate ko? ohhh baru ku tahu..bettuah badan asal dr negeri yg 'sejuk' tu..mudah2an anak saya tu jadi mcm hasil2 dr majority pelajar2 dr kelantan, berjaya dunia akhirat...

  7. Rahel, tambah aje berapa pinggan pun, pastu diri sendiri nanges, pinggang ketat...hikhik..

    Ummi,

    a ah..kakak ler ai ni...tapi muka aje legend..ati macam neelofa lagi...muahahaha...

Leave a Reply