Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BUBUR PULUT HITAM


Satu lagi dessert kebanggaan perut saya. Sang Arjuna juga. Gedik betul laki bini konon-konon seiya sekata (sangat!) tulis dalam biodata masa tingkatan 3 bubur kegemaran saya ialah pulut hitam dan tetiba awakpun sama. Saya tulis saya suka dua mangkuk besar, lepas tu awakpun mengaku perkara yang serupa juga. Hiks!


Dan-dan tu terkujat pada tahap sederhana, tapi kesopanan dan kesusilaan masih utuh dalam jiwa sebab itu Rukun Negara yang ke 5. 


Jumpa soul mate dek kerna bubur pulut hitam?




* Banyak kisah-kisah di akhbar yang anda perlu pertikaikan kebenarannya. Guna akal yang terselit di celahan otak yang berat bersihnya 1.567kg (bergantung kepada saiz kepala) untuk menilai betul salah, baik buruk. JANGAN LUPA KISAH DI BLOGPUN SAMA JUGA. Ada tipu ada muslihat, ada auta ada yang muhong! Hihihi



Nak ingatkan aje, kalau banyak sangat saya menulis ala-ala terkena simbahan daun ketum tu tandanya saya tengah senang hati. Tumpang senang hati. Masih lagi dengan cerita rakan saya, Roger. Sudah diumumkan, Raja Azura Raja Mahayuddin akan memegang jawatan sebagai CEO di YPPB. Good luck mate! 


Bahan-bahan:
Saiz hidangan : 2-3 orang

1 1/2 cawan beras pulut hitam (rendam sekurang-kurangnya 1 jam)
2 1/2  cawan santan
1 cawan santan pekat (perah dengan air masak dan campurkan sedikit garam)
1 keping gula nisan
Gula putih (jika masih belum cukup manis)
Secubit dua garam
Segenggam kecil sagoo mata ikan (rendam sebentar)
1 helai daun pandan (koyak dan simpul)

Cara-cara:
  • Masak beras hingga lembut. Masukkan daun pandan dan gula. Masak hingga gula hancur. Tambah air jika berkaitan. 
  • Masukkan sagoo dan masak hingga sagoo menjadi jernih.
  • Masukkan santan dan daun pandan. Masak hingga mendidih.
  • Hidangkan bersama santan pekat tadi. 

9 Responses to BUBUR PULUT HITAM

  1. kalu kawin ngan org johor, ni salah satu menu yg pasti akan jumpa masa kenduri.. masa tun kawin, siap bawak sepuloh kilo pulut itam dr ganu, you. nasib baik xletak atas hantaran. kui kui

  2. tun, kt kampung mak ai pun bubur nipun jadi salah satu dessert yg hot...sib baik tk kena letak dlm dulang hantaran kan, kalu idak cemana nk decorate tu?

  3. emm..kalau owang jawa..time kenduwi aa sokmo ada.tekak aku ni ikut mood.kadang suka kadang idak...tapi birra dah buh darram peti'es konherm suka :P

Leave a Reply