Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BUTIR NANGKA KELAPA MUDA

Mesti ramai yang tak suka bila cerita kisah poligami, kan? Err, saya tak sepatutnya menggunakan perkataan MESTI di sini. Sebab mesti tu berupa tuduhan yang agak kejam kepada anda. Kan? Tak positif langsung.

Sorry. :)

Saya ada 2 kenalan (ramai benar kenalan) yang bermadu. Bukan dua. Tapi tiga. Ya tiga. Dan kedua-dua mereka adalah isteri yang ke dua. Mereka ada seorang adik dan seorang kakaklah kekdahnya. Heee.

Mereka ni adalah insan yang hatinya boleh dibelah halus atau manusia yang boleh dipermainkan perasaan oleh lelaki-lelaki bernafsu seluas langit? Tidak juga. 
Kenapa mereka dimadu heh?
1. Hidung mereka dah penuh bintik-bintik hitam?
2. Performance di 'lantai tari' dah sumbang?
3. Masak kicap ayam kampung organik rasa macam kari basi?
4. Pinggul semakin melebar jadi 4 hasta?
5. Rumah busuk lantai melekit macam reban kambing?
6. Kerja dan kerja dan kerja dan kerja mengalahkan Menteri Kerjaraya?

Apa jua alasannya, merekalah manusia kental dan cekal. Clap clap clap!.

Rentikan lah rasa yang bergulung-gulung tu. Ramai yang akan menyalahkan lelaki dalam bab ini. Saya juga ada kalanya. Tetapi kenkadang bila kita asyik mendongak dan mencari awan hitam yang kononnya merosakkan kesucian warna langit yang terang benderang, mata kita akan mudah terkabur bila kena meneliti 'daki' di kaki sendiri. 
Blog apa ni? :) 

Apapun hati saya sangat bermunger-munger bila tengok ahli baru dalam hidup UAI. Isterinya yang ke 3. Hebak ah big boh kita. Kalaulah suami sehebat ustak, saya rasa tak ada wanita yang tak redho bermadukan?

Oklah. Bubur butir nangka dengan sedikit sentuhan bermadu dari saya. Hiriskan kelapa muda untuk hidangan bersama dessert dari Kelate yang sehebak big boh ni tapi tampil dengan lebih kontemporari gitu! Heee. 
Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
Pewarna kesukaan (saya gunakan pewarna kuning dan perisa pandan)
Air secukupnya
Bahan untuk kuah:
3 cawan santan pekat (saya perah dengan air kelapa)
1 1/2 keping kecil gula nisan
2 helai daun pandan
Isi kelapa muda
2 sudu besar sagoo mata ikan (rendam sebentar)
Secubit dua garam
Gula pasir (jika kemanisan daripada gula nisan tidak mencukupi)
Cara-cara:
  • Sediakan air rebusan seperti hendak membuat kuih buah melaka.
  • Bancuh tepung pulut dengan air hingga menjadi doh yang tidak melekat pada tangan. (Saya bahagikan kepada 2 bahagian dan letakkan pewarna kuning dan satu lagi dengan perisa pandan)
  • Ambil doh anggaran sebesar ruas ibu jari/ duit 20 sen dan gentelkan memanjang. Anggaran i inci.
  • Rebuskan dalam air rebusan tadi. Pastikan air telah mendidih.
  • Apabila kuih telah timbul, angkat dan toskan. 
Cara untuk menyediakan kuah:
  • Hancurkan gula nisan dan masukkan ke dalam santan. Masukkan daun pandan untuk mewangikan.
  • Masukkan sagu dan masak dengan api perlahan.
  • Kacau perlahan-lahan dan pastikan santan tidak berketul.
  • Masukkan secubit garam. Apabila sagu telah menjadi jernih dan kuah telah mendidih, masukkan butir nangka tadi dan tutup api.
  • Sejukkan dan hidangkan dengan hirisan kelapa muda.
  • Wah lemak manis berganda gitu. Macam orang bermadu, kemanisan yang berganda-ganda :)

9 Responses to BUTIR NANGKA KELAPA MUDA

  1. Rezeki memasing Chah... itu nasib orang, nasib kita tak tahu macamana pulak nanti... apa2 pon butir nangka bermadu ko memang hebat...! terlioq taww!!!

  2. terliur plak ck tgk dessert ni..tingin nyer... bab poligami tu? ermmm.. kalo mampu pakai ferrary mcm UAI, tak kisah la berpoligami, ini pakai kete malaysia, gaji cukup2 makan jer..pastu gatai tgk pompuan dahi licin

  3. Chah, nampak menarik bubur nih...x penah lgk la akak makan dgn kelapa mudooo...waaaah mengancam jer tgk liuk lentuk isi kelapa mudooo dlm mangkuk tu...ai nak kelapa je laaa xnak butir nangko tuu...hehe

Leave a Reply