Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHOCOLATE MACARONS


Mula berkenalan dengan makanan yang bukan kekampungan ni, Cikgu Azimah yang perkenalkan. Masa, dia suruh mokcik belajar, aku membayangkan scone. Pada saya tidaklah seghairah mana bila scone yang dia maksudkan.Googled. Tersilap rupanya.
First time cuba, tak keluar kaki. Dua kali, crack pula.Bengang tahap cipan. 3,4 resipi  dalam simpanan dan 2,3 resipi yang kena pangkah. Oleh sebab gaeram dan memang dasar perangai saya yang suka berlagak pandai segala benda depan anak sedara becok, saya pergi belajar dengan Angie. RM180 dia charge. Sekali lagi bengang.
Cuba resipi Angie, pun tak jadi juga, no foot juga. Kaki macaroon  kena potong sebab kencing manis kot. No foot so macam mana  jual foot detox nak laku?
Geledah punya geledah, terjumpa resipi ni. 2,3 kali buat dan digemari rakyat jelata, terus hidung tinggi. Kawan-kawan Cikgu pun dah mengorder bertalu-talu.  Maaf kepada pemilik asal resipi . Saya nak kreditkan pada anda, tapi saya terlupa catatkan sumber/blog anda. Anyway terima kasih.

Bahan-bahan:
70 gram serbuk almond (saya jemur tengah  panas untuk pastikan betul-betul kering)* dikisar halus –jika guna food processor alangkah baiknya kan!
10 gram serbuk koko
140 gram gula icing
80 gram putih telur (room temp)
65 gram gula halus
Cara-cara:
  • Ayak gula icing dengan serbuk koko. Masukkan  serbuk  badam, gaul sekata dan ketepikan. Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi, masukkan gula halus dan pukul lagi hingga adunan menjadi glossy dan soft peak*
* jika kita gunakan stand mixer, cabut beater-celup dalam adunan dan bila diangkat akan kelihatan bertanduk
*Jika menggunakan hand mixer, cuba terbalikkan mangkuk, adunan stay dan buih-buihnya sangat halus dan glossy.Bahagian ini akan menentukan adunan kita licin dan macaron kita akan membentuk kaki yang sempurna.
  • Masukkan campuran serbuk badam tadi (3 kali) dan gaul secara kaup balik dengan spatula. Semasa proses ini, adunan yang ok akan berkilat dan licin. Sila cuba jatuhkan adunan ke dalam mangkuk dan ianya akan membentuk simpulan riben yang besar.
  • Panaskan oven 20 minit lebih awal.
  • Sediakan tray yang dilapik dengan silpad/parchment  paper. Masukkan dalam piping bag, dan pipekan mengikut template atau saiz  yang dikehendaki.  Rehatkan adunan kira-kira 30 minit. Bakar dengan api sederhana kira-kira 10-12 minit dengan suhu 150 deg C.
  • Sandwichkan dengan filling kesukaan.
Saya pencinta dan penggemar tegar coklat, jadi apa lagi, pilihan saya sudah tentulah chocolate ganache.

CHOCOLATE GANACHE:
120g dark chocolate
110 g whipping cream
50g butter

Cara :

  • Panaskan whipping cream hingga timbul buih-buih halus. 
  • Masukkan butter dan chocolate, kacau hingga sebati. 
  • Sejukkan dan bolehlah dipipe pada macarons. sejukkan macarons yang telah siap dalam peti ais untuk rasa yang ahh sukar untuk digambarkan!

4 Responses to CHOCOLATE MACARONS

  1. Wahh...menjadi betul macarons ni ye...akk penah buat tapi x jadi n jadi frust trus tak buat lagi, tgk harga kelas mahal tol belum tentu jadikan, akk nak pinjam resepi ye kot2 menjadi kali ni heee....

Leave a Reply