Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KEK PISANG HIGH PROTEIN BERWALNUT

Assalam peeps,

Jemu ke menatap kek yogurt sedap tu? Sebab kek tu memey  ahh sedap sangat jadi saya buat 'sticky post' di situ. Heee.

kebah dah kot demam pilihanraya atau pasca pilihanraya. Cuma satu je yang kurang enak. Bahan-bahan berkempen macam bendera, banner dan bunting kat tepi-tepi jalan tu sedikit menyakitkan mata. Masih bersepah-sepah lagi. Boleh aje saya tolong kutip dan lupuskan benda alah tu,  buat pahala sambil buang lemak-lemak berkarat ni. Sambil buang peluh moga-moga dosa termengalir keluar sama.
Tapi tulah-masih nak harapkan orang lain juga yang buat. Masih lagi ada perasaan, tu bukan kerja aku. Dah tu korang pasang banyak-banyak, korang lah tanggal kan sendiri. Haih gila pangai buruk hati reput berkulat dia ni.
Yang saya tau, buat kek tak berapa nak kek ni.  

Al kisah tepung gandum tinggal anggaran setengah cawan. SRF pun tinggal secubit cuma. Hapa nak di kek pisangkan. Sedangkan gula dan telur sudah bersatu dalam mixer. Tetiba aje ai tercipta resepi baru yu. 
Nak kata roti, rasa dan cara diadun macam kek. Nak kata kek ada juga tekstur roti di situ. Jadi makna kata, masih dalam kategori kek yang sedap dan lembab. 

Cuma, bila saya ulur kek ni kat anak sedara pakai spek kuasa tinggi, dia buat muka anak badak je. Ceh!
Resepi kek pisang yang asal kat SINI
Bahan-bahan:
7 biji pisang emas/4 biji pisang berangan/5 biji pisang nipah
3/4 cawan gula halus
1 cawan minyak jagung
2 sudu besar ovellete
3 biji telur
1 3/4 cawan tepung gandum (* dalam kes ni saya guna tepung high protein)
1/4 cawan tepung jagung
Secubit dua garam
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder - jika menggunakan tepung naik sendiri, omit baking powder
2/3 cawan walnut cincang
Sedikit esen pisang
Cara-cara:
  • Sediakan loyang. Sapu tepi  loyang dengan sedikit minyak dan lapik dasarnya dengan baking paper. Ketepikan.
  • Lenyek pisang dan ketepikan.
  • Pukul telur, gula dan ovellete hingga gebu. Masukkan esen pisang.
  • Masukkan minyak dan pukul lagi. Masukkan pisang dan kacau rata. Masukkan juga secubit dua garam.
  • Masukkan tepung yang telah diayak dengan soda bikarbonat sedikit demi sedikit. 
  • Masukkan walnut dan kacau rata.
  • Bakar pada suhu 160 degree C kira-kira 35-40 minit (untuk kek) dan kira-kira 10 minit untuk cup cakes. Pastikan oven telah dipanaskan terlebih dahulu.

4 Responses to KEK PISANG HIGH PROTEIN BERWALNUT

  1. Ni roti ke kek? Cer citer kak..eh dah citer yer.hahah..mana kek yogurt tuh?x smpt lg tengok..nanti akan ku jenguk.. Errr,yogurt expired dah kot dlm esbok tu..org ngandung xleh buat keje berat katekan.eh.

  2. Takpe, selagi boleh dikunyah..kira ok lg tuh..seminggu ni rumah sy tak hsbis2 ngan cerita pisang , alhmdulillah dah nak habis pisang tu..ada projek sikit dgn pisang tu nti..ari ni cekodok pisang....pisang oh pisang...

Leave a Reply