Nasi impit? Mak saya panggil nasik kapit. Kapit atau impit saya rasa dua-dua tu merupakan proses menganiaya nasi sedang berlangsung. :)
Dulu-dulu nak buatkan nasi yang asalnya berbutir-butir jadi terpenyek, kena usaha dalam susah payah. Pernah saya saksikan dengan mata kepala saya, emak saudara saya buat nasi impit, giles babeng complicated. 'It's complicated' seperti mana yang tercatat dalam status FB pun tak semaksimum itu kecomplicated-an yang dihadapi mak sedara saya tu. Haha mula dah perosak bahasa ni beryakyakyey memporak-perandakan bahasa.
Emak lapik dengan kukur nyor rasanya. Entah, ye kot.
Malamnya emak masak kuah kacang yang sangat lazat baunya. Dan menjadikan hidup saya untuk hari itu tidak lagi puzzling seraya meneka dalam kesamaran. Sebab saya dah tau apa yang mak sediakan untuk sarapan pagi esok.
Fuhh dahsyat hebat rasanya bila bersarapan dengan nasi kapit kuah kacang mak.
Sekarang nak buat nasi impit, huk aloh. Berrrr kiri berrr kanan, dah siap. Macam saya ni, rebus aje nasi impit cap faiza ke cap nona ni ha. Campak daun pandan 2,3 helai. Koyak-koyakkan dulu jangan lupa.
Lepas tu gorenglah kacang tanah, barang 2 cawan. Nak banyak tambah lagi secawan. Ada pilihan lagi, kalau rajin lebey, goreng tanpa minyak. Kalau macam saya, eh macam kawan saya, buh minyak sikit biar cepat masaknya.
Kisar gi kisar mari. Dapat kacang yang dah lebur. Simpan lebih kurang segenggam untuk tumbuk-tumbuk kasar. Biar cantik tekstur kuahnya. Itupun Kak Fathia kena sebut jugalah kan, mana tau ada yang lupa.
Itu versi bagi resepi sambil bagi sambil tak ikhlas, sebab banyak bebel dari resepi. Nak versi tak ada selindung-selindung punya, korek kat SINI. Sama aja kekdah pembuatannya. Sedap tak sedap, janji sedap.
Apa yang paling utama, suami makan hasil air tangan isteri yang mithali tu. Mana tau sebab kuah kacang dengan nasi terkepit ni buatkan suami keluar bajet tambahan, ada manifesto baru lagi. Murah rejeki hampa dapat cincin wah chan ke, habib jewel ke lagi 4 bijik. Tak ke senyum sampai kedutan di wajah nampak ketara, tapi ada aku kisah??. Sebab koleksi cincin ai dah bertambah jadi 14 butir yu, tapi jari ai cuma ada seploh je, cemana tu?
Sedapnya, feeling Raya pulak
wahhh...
mas suka sangat kuah kacang ni..
tak terlalu hancur kacang tu....
amboiii canteknye nasik impit tu... kuah kacang lak wat ai meleleh tau...
cantik kreatif lah Chah ni nasi himpit di gulung dengan timun tu wow teruja akak tengokkkk
teringat ari raye pulak...leleh..
tetiba je rasa teringin nak makan nasi impit pulak... GD dulu mak buh dalam daun pisang. balut ketat2 pastu tindih ngan lesung batu... meleleh air liur..
Hehehh....nak raya kan...pilihan raya. ..saya pilih mengundi! ¦)
Tumpang jamu mata di sinilah ye... terliur tengok, terasalah pula bahang raya nak dekat dah..
Buat la combo dish skali sate.. Hehe
dulu-dulu arwah mak saya tindih dengan batu giling