Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SWISS ROLL CITARASAWAN

Saya menaip ni sambil menonton muvi 3 Idiot. Lega bila dapat download cerita ni sebab saya pernah mencarinya di kedai CD tetapi tak adalah pulak. Ni kali ke dua menonton yang downloaded version tu. Kenapa ntah cerita industan yang satu ni menjadi antara muvi kesukaan saya. Ada dua muvi yang sangat-sangat buat saya tacing meleleh-leleh. Satu lagi Forrest Gump. Gila ah nangis sampai boleh dengar ke Bandar Acheh. Heh? Acheh ya..
Lama juga bercuti buat kek. * Ayat biasa nak bagi pencerahan walaupun tidak diperlukan, bukan apa have to be a bit deffensive agar sekalian makhluk tidak menghukum kerana asyik menghayun dagu menggunakan buai letrik. Hargh!

Dan agak lama juga ambil masa nak buat swiss roll  ala-ala sentuhan tak pernah kecundang dari Kak Wan. Tapi kali ini saya tak strawberrykan dia, saya lorek-lorekkan cintamu cintaku gitu. :). Lepas dah terer melorek-lorek bagai ni bolehlah dilukis sesuka hati. Gambar stadium boleh, gambar serigala jadian pun takde hal, okeh?

Bahan-bahan:
Saiz loyang 10 x 10 in
Sumber : Kak Wan (Citarasawan)
Bahan A
3 biji kuning telur
75g gula kaster 
40ml minyak jagung/butter yang dicairkan
50ml air 
80g tepung gandum
1-2 titis esen vanilla

Bahan B
3 biji putih telur
1/2 tsp cream of tar tar
2 tsp gula halus

Bahan/keperluan  lain
Pewarna kesukaan
parchment/baking paper
marjerin
piping bag
Filling kegemaran (saya gunakan cream cheese filling-seperti cream red velvet cake) 
Cara-cara:
  • Sediakan loyang.
  • Oleskan loyang dengan sedikit marjerin. Kemudian lapik dengan parchment paper/ baking paper. Ketepikan.
  • Pukul kuning telur dengan gula hingga kembang. 
  • Masukkan esen, diikuti dengan air dan minyak jagung. Pukul sebati.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau rata dan ketepikan.
  • Pukul putih telur hingga berbuih.
  • Masukkan gula dan cream of tar tar dan pukul dengan kelajuan maksimum.
  • Pukul sehingga menjadi meringue ataupun bertanduk/soft peak.
  • Campurkan adunan tepung tadi (bahan A) ke dalam adunan putih telur. 
  • Kacau secara kaup balik (folded) hingga rata. Perlahan-lahan saja.
  • Ambik anggaran 2 sudu besar dan masukkan pewarna merah. Masukkan ke dalam piping bag.
  • Ambil lagi anggaran 2 sudu besar dan letakkan pula pewarna biru. Masukkan ke dalam piping bag.
  • Gunting muncung piping bag dan lorekkan bentuk love ke atas loyang. Gunakan ke dua-dua warna. Loreklah guane-guane pong!
  • Bakar seketika anggaran 1 minit atau sehingga permukaan love tadi menjadi agak kering. Pastikan oven telah dipanaskan terlebih dahulu.
  • Tuang adunan kek perlahan-lahan ke atas bentuk love tadi. Ratakan dengan spatula.
  • Hentakkan sedikit loyang untuk memastikan adunan rata.
  • Bakar kira-kira 10-15 minit atau sehingga masak. 
  • Sejukkan sebentar sebelum digulung.
  • Apabila telah sejuk, terbalikkan loyang. Tarik baking paper perlahan-lahan.
  • Terbalikkan semula dan letakkan filling. Semasa proses untuk menterbalikkan kek, gunakan apa-apa barang (dulang/tray) untuk menampung kek untuk mengelakkan kek patah/terbarai.
  • Ratakan filling.
  • Gulung kemas-kemas. Perlahan-lahan ye untuk mengelakkan kek patah.
  • Proses menggulung kek boleh juga menggunakan baking paper/kertas minyak ataupun tuala dapur yang bersih.
  • Bungkus swiss roll dengan baking paper/kertas minyak dan sejukkan sebentar dalam peti ais sebelum dipotong.
Nota untuk Cik Martha ataupun Ahkak Rachel Ray,lukis love tu biar kecil-kecik ye, baru comel. Jangan buat dabak-dabak macam yang kat atas tu taw!

6 Responses to SWISS ROLL CITARASAWAN

  1. datang ngantar apam yang kembang macam bundo kehkeh... tersedak aku chah oi..
    Buat roll tu macam leceh je. Nengok cara2nya tu macam tebantut je niat. Tapi cantik ar..

  2. cantik la chah... lama tul tak wat swissroll...

    re: kuih gerodok tu tekstur tu lembut2 mcm kuih talam jugak.. tp of course ia tanpa tepong.. yg membeku tu hanyalah telur.. tu lembut2 telur la.. hehe..

Leave a Reply