Macam tulah. Tolong terjemahkan makna hidup yang penuh gemilang ini dengan cara yang lebih best dan giant, boleh tak? Jangan salah sangka. Saya tidak sesekali cuba mengenepikan keinginan kamu untuk membelai bayi, menghirup bau syurga dari seluruh tubuh mulus bayi. Bukan. Apatah lagi keinginan yang meluap dan membuak-buak untuk membeli dan terus tak sedar diri membeli keperluan dan yang tak berapa nak perlu sangat untuk baby.Kan?
Ya, memang akan ada perasaan yang sedikit tercalar pedih. Ada kesunyian yang mendalam dan sangat hiba rasanya. Tetapi, meratap menangis berkeluh kesah itu mana faedahnya?
Senang saja nasihat saya. Bawa jiwa bertemu Tuhan. Bungkus rasa dan serahkan kepada Dia. Dia yang lebih memahami kamu dan tahu what is the bestest for you. Ha kau, akak bukan boleh berleter. kalau berleter mulalah nak keluar loghat kampung mak akak pulek.
Tetiba akan ada rasa bergemerlapan diiringi percikan bunga api gitu bila makan kek ni. Gabungan rasa pandan dan cappuccino menjadikan aduh sedap sungguh kek yang asalnya adalah kek lumut dari Dayang Jack ni. Saya ejas sikit ye Dayang. :)
Sumber : Dayang Jack Dapur Ku Sayang dan juga Kak Yatie Sinar Kehidupan
Versi lumut yang bapak ah lopek sedapnya kat SINI
Bahan-bahan:
250g butter
3/4 cawan gula halus (saya masukkan 1/2 cawan sahaja)
4 biji telur
2,3 titis esen vanilla
4 sudu besar seri kaya
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan horlicks
3/4 cawan tepung superfine (tepung gandum juga boleh)
Perisa pandan dan perisa cappuccino/cappuccino emulco
Cara-cara:
Versi lumut yang bapak ah lopek sedapnya kat SINI
Bahan-bahan:
250g butter
3/4 cawan gula halus (saya masukkan 1/2 cawan sahaja)
4 biji telur
2,3 titis esen vanilla
4 sudu besar seri kaya
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan horlicks
3/4 cawan tepung superfine (tepung gandum juga boleh)
Perisa pandan dan perisa cappuccino/cappuccino emulco
Cara-cara:
- Pukul butter dengan gula hingga kembang dan sebati. Masukkan telur satu persatu. Pukul rata.
- Masukkan esen vanilla dan seri kaya. Masukkan susu pekat dan kacau rata.
- Selang-selikan tepung dan horlicks dan pukul perlahan hingga sebati.
- Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian masukkan pewarna hijau dan perisa pandan. Manakala satu bahagian lagi masukkan perisa cappuccino.
- Tuangkan ke dalam loyang yang telah dioles dengan sedikit minyak/marjerin secara berselang-seli.
- Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus kira-kira 2 hingga 2 1/2 jam.
Tiba tiba teringat kat cik Bundt Pan yang masih virgin gitew.....
kak chah mai sepotong..kita tak puasa hari nie..teh tarik dah ada nie...sedap nie....:o)
Kak chah ku ....ok betoi 2 msk list kek ni ..kwn sy rajin buat kek ni..sy rajin mengendeng je ...
Kak chah ku ....ok betoi 2 msk list kek ni ..kwn sy rajin buat kek ni..sy rajin mengendeng je ...
Mulus seakan mau kucicipi..