Kelentang kelenting ting ting ting hati saya berlagu riang bila dapat berita sekolah terpaksa ditutup sebab keadaan jerebu yang sedang menguji kita. Sampaikan tak perasaan apa sebenarnya mesej yang Sang Pencipta nak bagitau sebab dok ralit sangat semua orang mengupdate status di FB. "Keadaan jerebu dari tingkap rumah saya". Sebelah tingkap ada terselit gambar handbag baru. "Bla bla kasut baru RM499 jer murah gila bla bla beli online bla bla sebab tak dapat keluar bla bla jerebu di Jelebu"
Padahnya, hati berbunga-bunga 'riak' sebab tanpa sedar eh tersnap pulak gambar handbag, eh gambar kasut jenama mahal dan eh tertunjuk pulak pada 1,108 orang kawan dalam friend list. Dan eh kawan-kawan komen bertuahnya kau dan jeles jeles jelesnya aku siot! dan wah wah omaigad cantiknya cantiknya gojes gilers babeng!. Ada 58 komen semua.
Tolonglah jangan begitu. Banyak cara untuk meluahkan dan berkongsi kegembiraan. Sedar tak sedar aje kita dengan gigihnya sedang mengumpul 'bebanan' di bahu kiri. :)
Maafkan saya kalau sebenarnya saya cuma menuduh anda riak dan takabbur dengan status sebegitu padahal kamu chill-chill aje walhal saya yang jelesnya aku nork! tengok kau ada itu ini. Detsit!
Kek ni tak dapat 58 pujian pun di FB. Tapi saya tau, jauh di sudut hati yang menengoknya mesti kata oh menariks giles ini kek. Khan? Yup, umum mengetahui bahawa kek cipon memanglah terbaik antara yang terbaik.
Kali ni versi aku tamak, ye aku memang perempuan tamak!. Biasanya saya ikut resepi yang gunakan 4 biji telur. Kali ni tamak punya pasal, guna resepi 6 biji telur pulak. Kaedahnya sama, rasa dan gebu geli-gelipun semacam. Cuma keknya akan lebih comey dari kak Ton sebab ketinggiannya ala-ala Model Rembau Most Wanted Yaw!.
Sumber : Shamatul86 My Resepi
Bahan-bahan A:
6 biji kuning telur
1 cawan gula halus
2/3 cawan santan (saya gunakan susu penuh krim)
2/3 cawan minyak mazola (saya gunakan minyak canola)
Perisa pandan (saya gunakan perisa pandan dan perisa strawberry)
1/4 sudu teh garam
2 cawan tepung gandum (saya gunakan tepung superfine)
1/2 sudu teh baking powder
Bahan-bahan B:
6 biji putih telur
2/3 cawan gula halus
1 sudu teh cream of tar tar
Cara-cara:
- Pukul telur kuning dengan gula hingga kembang dan gebu.
- Masukkan minyak jagung dan pukul hingga sekata.
- Masukkan susu dan putar perlahan-lahan. Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder dan garam.
- Kacau dengan spatula hingga rata. Ketepikan.
- Pukul putih telur dalam bekas berasingan.
- Bila telur sudah berbuih, masukkan gula dan cream of tar-tar.
- Putar dengan kelajuan maksimum hingga mencapai soft peak dan menjadi meringue.
- Campurkan adunan putih telur ke dalam adunan tepung dan kacau secara kaup balik (folded) perlahan-lahan untuk mengelakkan gelembung udara rosak.
- Bahagikan kepada dua bahagian. Masukkan satu bahagian dengan perisa pandan dan satu lagi dengan perisa strawberi.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang secara berselang seli.
- Bakar dalam acuan angle pan. Acuan tidak perlu digris dengan marjerin/butter. Cukup sekadar dilap bersih dan kering.
- Bakar pada suhu 160-170 darjah C kira-kira 40 minit atau sehingga kek masak.
- Apabila kek telah masak, cepat-cepat terbalikkan loyang untuk mengelakkan kek mendap.
- Tunggu sehingga kek betul-betul sejuk dan bolehlah sisip pisau plastik pada sisi loyang untuk mengeluarkan kek.