Pages

Thursday, May 30, 2013

CHERRY & MANGO TANGO VERRINES

Cuaca panas. Tekak juga panas sikit-sikit. Hati aje sentiasa sejuk sampai bila-bila. Hamboi, tawadduk abis!
Cuti sekolah dah hampir melepasi minggu pertama. Ayark! Seminggu lagi bermulalah semula rutin mak-mak burung. Pagi keluar sarang, hangkut segala anak, campak kat serata tempat. Petang kang, hangkut bawak masuk sarang semula. Sampaikan mak burung ni nak melawa-lawa sikitpun takdan. Ke dan?
Merapu merapi pepagi ni heh!

Owh. Verrines saya ni. Pernah dengar tak?. Sayapun baru je berkenalan dengan menatang ni. Verrines ni sebenarnya hidangan yang disediakan dalam gelas kecil-kecil. Sama ada dessert ataupun snek. Lagi satu ianya hidangan yang bertingkat-tingkat. Fuh ayat, wikipedia abis.
Macam nilah chekgu besar nak bagi contoh. Kalau benda tu snek sihat yang nak di verrines kan, mula-mula bubuh timun sket, perah lemon. Lepas tu masuk salad, tuang plak minyak zeton. Lapisan ketiga bubuhlah warna sikit, so susun carrot campur mayonis. Heee gitu lah gamaknya.
Actually, ianya bukannya hidangan yang khusus. (Masih ayat wikipedia) jadi lapiskan ajelah apa yang rasa nak dilapiskan. So, sesiapa yang ada perut berlapis-lapis tu, inilah dia hidangan yang sesuai untuk demo. Hee, skiping Teranu pulok doh. Eh, betul ke Pasar Payang nak kena runtuhkan? 

Kalau nak runtuhkan, kat mana saya nak gi beli gula nisang ni, kat mana? acu jawak.
Bahan-bahan:
Saiz hidangan: 4 gelas
250g cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan whipping cream (dairy milk)
Biskut oreo (tanpa krim) secukupnya
Puri ceri*
Puri mangga*
Sediakan puri ceri terlebih dahulu
Bahan-bahan:
1 mangkuk kecil buah ceri
1/4 cawan air
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh gelatin
sedikit air panas
Perahan lemon

Cara-cara:
  • Campur air panas dengan gelatin dan kacau hingga larut. Biarkan mengembang dan ketepikan.
  • Buangkan biji dan tangkai buah ceri.
  • Campurkan dengan air, gula  dan kisar. Tapiskan. Campur dengan gelatin tadi dan perahkan sedikit lemon. Ketepikan.
  • Sediakan puri mangga pula.
Bahan-bahan:
1 biji buah mangga
2-3 sudu besar gula
1/4 cawan air
1/2 sudu teh gelatin
Sedikit air panas
Cara-cara:
  • Campur air panas dengan gelatin dan kacau hingga larut. Biarkan mengembang dan ketepikan.
  • Kupaskan kulit mangga dan ambil isinya.
  • Campurkan dengan air, gula  dan kisar. Tapiskan. Campur dengan gelatin tadi. Ketepikan.
  • Sediakan adunan cream cheese pula.
Cara-cara:
  • Pukul cream cheese hingga kembang. Pastikan cream cheese telah dilembutkan terlebih dahulu. 
  • Masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati.
  • Masukkan whipping cream dan pukul hingga kembang dan sebati.
Cara-cara untuk assemble verrines:
  • Masukkan adunan cream cheese ke dalam piping bag. Pipekan adunan cream cheese dan lapiskan dengan biskut oreo. Tekankan sedikit untuk meratakannya.
  • Tuang puri mangga seterusnya lapiskan lagi dengan cream cheese, biskut dan puri ceri pula.
  • Ulang hingga selesai.
  • Sejukkan sebelum dihidang.

16 comments:

  1. Verrines...timakasih cikgu hari ni baru anak murid paham maknanya...nak gak buat resepi berlapis lapis nie...cuma..cheese yang dibeli asyik tukar jadi cheese cake aja..:))

    ReplyDelete
  2. makin cangguh kelas masakan cekgu chah!!!

    ReplyDelete
  3. pantang jumpa dessert2 cam nih,nak je amek segelas 2..

    ReplyDelete
  4. seksi dessert cikgu harini..tergoda zila..

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Kita kalau nampak cream cheese kena jeling balik pintu je. Bukan apa, body dah tak muat lalu ikut pintu tu...

    ReplyDelete
  7. salam kak..

    sedapnya dapat makan dessert camni time panas2 gini..

    ReplyDelete
  8. kak Hazila,

    ala...jeling sambil jilat sikit2 tade hal lah!

    BBwana,

    yup..walopun sakit tekak padehal...tapi sedap punye pasal...:)

    Zila,

    seksa gak nk berlari (dalam mimpi) atas thread mill utk bakar semula...

    ReplyDelete
  9. Ummi aisyah,

    Chekgu bssaq baru balik dari london ni..belajaq kelas dessert dari kak martha...;0

    rohah, bak tukar ngan panna cota maberles tu...

    Hanim,
    thn ni dapat anugerah bestest student sbb fast learner...:)

    ReplyDelete
  10. Yummyy time pnas2 mmg sesuai..

    ReplyDelete
  11. Assallamualaikum Chah..

    Lama akak tak mai sini.. Tak pe chah..kalau dah tak de tempat nak beli "nisang" akk boleh beli kan dari sini. Kat sini kan ada gak tapi kat sini kalau nak beli kena sebu 'nise' hihiii...

    ReplyDelete
  12. ermmmmmmmm... menu omputis ek.. huhh tu la kata ke org sgt... hehehe :P

    ReplyDelete
  13. UBAHSUAI RUMAH (house renovation) area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete
  14. knp gambar kat screen ni kecil sgt ni puas sy mamahamkan gambar ny sy

    ReplyDelete
  15. sori rupa 2x sy yg x menyempat nq tengok smpi screen yg besar jd kecil

    ReplyDelete
  16. wow sedaaaaaaaaaaaaaaaapnya rasa mcm di tempatais manis

    ReplyDelete