Dah setel Bajet 2013 ye. Macam mana? Bajet bawang dapat penambahan berapa peratus? Bajet tudung? Takkan kena potong kot. Tak Hana Tajimalah macam ni. Eh ke ada pesen simpulan tudung baru lain yang saya tak tau.
Bila menyentuh isu (wuhh, macam ucapan pada hari pembentangan manifesto pilihanrayalah ahkak ni!) bajet keluarga ni, apa yang saya sangka sebelum mengundur diri dari dunia pekerjaan aka dunia yang sentiasa berbaju lawa, berwangi-wangi tapi lagho dalam banyak hal, sangkaan saya banyak yang meleset.
Tak apalah. Duduk di rumahpun saya sedang berbaju lawa juga ni. Wangi jugak. Tapi part lagho tu, haih ada lagi!
Dalam wangi-wangi ni Cik Dagu Double Decker sempat lagi mengepam apam. Sampai kepam keti dibuatnya. Nasib baik hilang kepam dek harum semerbak bau pandan. Lagi edisi apam kampung yang ala-ala-ala verat vontot jugak. Kali ni bajet pandan naik 12%, jadi kisarlah 5,6 helai daun pandan kurus perah dengan kelapa parut. Tangan kasar sebab perah kelapapun takpela, nanti bajet losyen naik pulak 27%. Heee.
Jemputlah pekena apam dengan Cik DDD yang wangi dari hujung telinga sampai ke tapak kaki ni. Hey, dah bajet minyak atar kita naik 16%, apa lagi, spray ajelah!
Bahan-bahan:
2 1/2 cawan tepung gandum
100g gula
5-6 helai daun pandan
1 cawan campuran santan dengan air daun pandan
2,3 titis esen pandan
2 sudu kecil yis
1 biji telur
Cara-cara:
- Kisar daun pandan. Campurkan air daun pandan dengan kelapa. Perah dan jadikan 1 cawan campuran santan dengan pandan.
- Campur dengan bahan-bahan yang lain.
- Timbuk/kacaukan hingga rata dan gula hancur sepenuhnya.
- Peram kira-kira 30 minit.
- Sediakan air kukusan.
- Kukus kira-kira 15 minit atau sehingga masak.
- Hidangkan dengan kelapa muda parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
Chah,
ReplyDeletecam janji je kita ni...akak nagapam semalam.
Chah.. tukar nak apam dgn kek pandan... hehehe
ReplyDeleteLawo kelapa parutnya Chah...suci gitu!
ReplyDeleteNanti ada bajet untuk beli kelapa cik June nak juga ngapam ni...
EMMM..SEDAPPPNYEEEE..APAM TU...
ReplyDeletesalam kak chahhhh~~~~~~~~~ sungguh gebus apam itew.. tun rasa, bajet nk pinggang kerengga kene lebih bykk.. sbb nnti x mampu nk banyor mary france bodylance nih.. ahaks
ReplyDeletesalam Chah..wah terliurnya...
ReplyDeletemohon dibuat tatkala kedatangan kami sekeluarga nanti...kehkehkeh...
ReplyDeletehe hheee..
ReplyDeletewlupun kt umh tp ttp wangi n cantik kan:)..apammm mantoppp pic pun cantikk sesgat.
nakkkkk yang mungil tuu ekk
ReplyDeleteSalam perkenalan kak Chah. cumel sungguh apam tu.. memang terasa nak geget..heheheh
ReplyDeletelama dah tak mengapam...
ReplyDeleteturgoda nie...tolonggg
salam Chah
ReplyDeletelawa lah apam tu dah lengkap tu semuanya warnanya cun,hiasannya menariksss siap ada daun pandan lagi,mesti kena cuba ni sbb akak mmg peminat apam cuma apam pandan belum pernah buat
kak cha, nk tnye ni :D
ReplyDeletelau yis tu tukar dgn mauripan bole x??
Kak cha gune jename yis ape ye??
slm,akk 100grm gula 2 bsamaan dgn secaw
ReplyDeletenke.klu sy nk gna ovalett blh x.