Nombor di tengah-tengah IC saya ialah sebelas. Maknanya saya lahir di negeri yang ada selonggok masjid yang mahal-mahal tu. Masjid-masjid internasional yang berharga bermelia-melia. Tapi bukan itu yang saya nak cerita.
Saya dibesar-besar-besarkan di Pahang, tetapi banyak makanan yang masuk ke perut saya dipengaruhi makanan dari negeri yang terlebih G tu. Emak dan ayah anak jati Terengganu, jadi secara tak langsung selera saya juga banyak yang telah diterengganukanG .
Dulu-dulu emak selalu buat kuih ini. Kuih yang ringkas tapi sangat dipersetujui oleh tekak dua ratus peratus. Chewy gummy yang lemak. Ala-ala kuih dangai dari Utara. Tapi kuih ini lebih lembut berbanding dangai yang agak kering. Dan yang paling penting ianya tak macam chewing gum biasa. Ini boleh telan punya. Hebat kan? Memang hebat sebab kuih ni sedap. Kenyal, gummy dan lemak manis. Huishh!
Bahan-bahan:
Sumber : Bonda Tercinta
Setengah biji kelapa inti (diparut putihnya sahaja)
1 cawan tepung pulut
3-4 sudu besar gula putih
Sedikit garam
1/2 cawan air
Cara-cara:
- Gaul kelapa tepung dan gula.
- Masukkan garam dan air. Kacau sebati.
- Cedokkan ke dalam acuan kuih bahulu yang telah disapu dengan sedikit minyak terlebih dahulu.
- Bakar hingga garing.
*Saya lebih suka yang terlebih garing. Lekat sikit kat celah gigi tak pe sebab nyaman!
Saya kemukakan resepi ini kepada
Aspiring Bakers #12 :Traditional Kueh (Oktober 2011) yang dihoskan oleh SSB (Small Small Baker)
Ooooo.. kak chah org ganu jugak je.. tun org kemamang! ^^
ReplyDeletetun kalau kuih2 tradisional nih, tun fail sket. ni baru je gagal dgn hebatnya buat kuih koci. muahaha~
Tun...lerr sekapal pulok dohh ..hehe...bakpe dok jadi pulok buat koci? Banyok berangang ler teww!!
ReplyDeleteLa..mung owang gannu ke...mentang2 gannu masuk final bola sepok... :P
ReplyDeletewaduh..dh lama x mamam kuih bingka kelapa nih..sedaapkan!! leh try resipi nih tp nk kenen 2 ketui dulu kt sini..hehe!
ReplyDeleteslm kenal Chah...mekasih sudi follow HCT ye, akak follow sini juga
ReplyDeletebehnya...ela wehi sgt makang kuih ni tapi dok panda nok wat..tq share resepi...simple tapi sedakk!slm kenal
ReplyDeleteSaya pun suka kuih ini kerana tengah tengah IC saya ialah 03
ReplyDeleteKelapa inti tuu estimate brapa cwn ea?
ReplyDeleteMemang sedap kueh ni. Saya baru jumpa ada jual Bangi.Pagi tadi saya beli, .60sen seketul.Makan panas2 baru umph..
ReplyDeleteMemang sedap giler kuih ni.
ReplyDeleteKat kota tinggi ni takde,kena buat sendiri ler nampoknyer.Tqvm kerana sudi berkongsi resepi.
ReplyDeleteKue org zamang dulu2..tapi sedap sgt2
ReplyDeleteKue org zamang dulu2..tapi sedap sgt2
ReplyDeleteselalu bantu arwah tok niaga masa kecik2 dulu sekitar 80an... kelapa di masak sekejap dgn gula n air hingga sebati serta dimasukkn daun pandan... pas sejuk kuorkan daun pandan ,baru masuk tepong pulut tu... lagi sedap dlm minyak utk sapu pada acuan dipecahkan sebiji telor... akan kranci2 rasa telor arwah tok jaja kuih berserta tikar kericut,dgn harga 20sen berserta kuah bakar 10sen seketol... kelapa di pasut guna tangan,yg bantu buang kulit hitam pada kelapa adalh arwah toki pas dia balik dr laut... ptg2 lak arwah tok mengayam tikar kericut...rindu2 semua,rindu mandi sungai ganu... minum ngan kopi o panas best gilarr
ReplyDeleteRespect and I have a swell proposal: Where To Remodel House home renovation cost
ReplyDelete