Pages

Wednesday, April 24, 2013

LOMPAT TIKAM

Okeh. Mari makan lagi. Lek ar! Bila yu olls lepak sini maknanya kena bersantai-santaian dengan makanan bukan mengingati kerja bermati-matian.  

Tapi , jaman saya kecik-kecik dulu mak ayah memang kerja bermatian-matian.  Untuk menggendutkan perut saya 5 beradik. :(

Antaranya-lompat tikam ni. Ye, mak masak dan senget-senget pinggang   junjung  dulang lompat tikam ni ke gerai jualannya. Tapi gerai mak tu tidak ler seglamer gerai yang disewa ribus ribun regenya macam dalam Pavillion. Cuma sebuah gerai senget di tepi pohon rambutan depan rumah Mak Long Meriam.
Maknanya saya ni anak makcik kantin aka anak pegerai MPKj. Eh bukan. Tidak wujud apa-apa majelis daerah lagi kot jaman tu. Ala, jaman awal 80-an. Jaman seluar yengki baju kemeja butang atas tak kancing. Senang citer jaman      menyampah ke Farok rambut kinting dalam Gila-Gila Remaja tulah!

Jaman tu, mana ada masa heh pihak pemerintah nak fikirkan buat program hensem-hensem untuk kemajuan wanita desa dan luar bandar. Lagipun jaman  tu semua nak tunggu esok. 

Bila mak saya tanya bila boleh dapat lesen gerai, orang pejabat jawab 'Esok Masih Ada' dan suruh mak 'Menanti Hari Esok'. Minggu satu lagi mak pergi tanya, diorang jawab 'Tiada Esok Bagimu' pulak. Huh, dasar!

Heee. Seronok ada mak yang perghss teres giles masak sumer-sumer tu. Sekarang saya rasa macam sayapun dah teres giles yu olls buat lompat tikam sedap macam sentuhan berapi mak tu. :)
Sayang mak! 

Bahan-bahan lapisan hijau:
2 cawan air daun pandan (saya kisar 2 cawan air dengan 4,5 helai daun pandan)
1/2 cawan tepung beras (resepi mak dulu-dulu menggunakan beras yang dikisar)
Sedikit kapur makan
Secubit dua garam

Cara-cara:
  • Campur air daun pandan dengan tepung dan kapur. Masukkan juga garam.
  • Kacau hingga menjadi adunan sebati.
  • Masak atas api sederhana. Perlu dikacau sentiasa.
  • Apabila adunan mendidih kecil, tutup api dan tuang dalam acuan yang sesuai. 
  • Sediakan adunan putih pula ye.
Bahan-bahan lapisan putih:
2 cawan santan pekat
1/2 cawan tepung beras
Secubit dua garam

Cara-cara:
  • Campur santan dengan tepung. Masukkan garam.
  • kacau hingga tepung betul-betul larut.
  • Masak atas api sederhana hingga likat dan timbul letusan-letusan (mendidih) kecil. 
  • Tutup api dan tuang ke atas adunan hijau tadi.
*Sebaik-baiknya menggunakan non stick pan untuk mengelakkan adunan berkerak dan melekat pada kuali/pan.

Dan hidangkan dengan air gula nisan. Teres giles rasanya! Memeyy...




13 comments:

  1. Bila nak kurus ni... masuk rumah sini makan, masuk rumah sana makan. Habislah pinggang kerengge ai..

    ReplyDelete
  2. memey sedak lompat tike nih Chah...

    ReplyDelete
  3. salam sdp tu lama x pekena kuih2 lembut mcm ni...kempunan pulak hee

    ReplyDelete
  4. sedaap lama tak makan nih..ado pulok pulut yg warna merah tu,lg sedak

    ReplyDelete
  5. Lompat tikam alaf baru ni....lama tak makan lopat tikam ni..
    Rasa cukup tergoda ngan lompat tika chah ni..
    Hurmm tggu bula posa nanti la..

    ReplyDelete
  6. Mkn sejuk2..prrghh tggu rmadan bru leh rasa nie.

    ReplyDelete
  7. perghhh.. yang ni mmg wajib wat setiap kali bulan puasa...

    ReplyDelete
  8. Bestnya, kekadang Ada mcm2 versi kan lompat tikam ni

    ReplyDelete
  9. belum penah rasa kuih ni..teringin juga nak merasanya..

    ReplyDelete
  10. Wah chah lompat tikam pesen baru ni..cantik dan pasti sedap kan....

    ReplyDelete
  11. tak penah nampak dan tak penah makan.
    kat sini takdelah acik chah. tingin nih!

    ReplyDelete
  12. macam nak ku tikam tikam je yang terlompat lompat tu.

    ReplyDelete
  13. Tgk resepi lain xlah mendesok pikiran nak buat tp lompat tikam ni ..mnangisss i..!

    ReplyDelete