Pages

Tuesday, October 09, 2012

DADIH MAK

Dah minum kopi? Eloklah kalau tengah dok sip-sip kopi mahal sambil dengar kisah Dadih 3 Beradik ni. 

Panas-hujan, hujan panas je kan sekarang ni? Tapi hujan batu di kalbu ada ke orang tahu. Hujan batu dalam hati saya alhamdulillah jarang ada. Saya tak suka simpan batu yang berat-berat dalam hati. Kalau boleh luahkan, atau munt*hkan baik biar dia keluar menyembur-nyembur. Legaaa. Sebab tulah muka saya tak macam orang berumur tiga puloh semilan tawon. Bumper ngan perut akak memanglah ada dabak sikit, tapi akak tenang je jah.
Bila mood tengah yak yak yey ni mari kita buat dadih resepi mak ntah mana dia dapat ni. Tak silap saya dari seorang guru kelas mengajar di KEMAS. How kemas is KEMAS tu tak pasti. Ada juga kot sepah-sepah sikit.

Baik. 3 versi dadih. 3 beradik. Ada yang putih melepak. Ada yang wangi keladi. Dan akhir sekali yang 'berkelarah'. Dalam adik beradik u ols, yu ols yang mana? 

Saya macam biasa. Yang kulitnya berwarna milo. :)
kepsyen: Saya dadih yang pertama. Rupa saya memang menawan, suci lagi mulus. Saya pasti saya boleh menggembirakan awak...nak saya tak?
kepsyen: Saya pula yang ke dua. Badan saya wangi. Saya janji saya akan bahagiakan awak. Percayalah cakap saya...
kepsyen: Saya yang terakhir. Walaupun rupa saya bughuk dan berkelarah sana -sini, tapi saya yakin vokal bukan sekadar rupa. Saya akan berada di sisi awak di saat poket kembung atau poket kosong. Even awak tak ada poketpun  saya rela. 
Tak ada kaitan di mana-mana. Saja nak beritahu yang saya sediakan dadih dalam 3 perasa. Resepi ini memang keeper dan penggemar dadih silalah yakin 100%. Elok-elok tengah sip-sip kopi stabak, harus letak ketepi nyah kopiko  tu. 
Serbuk agar-agar ni yang saya guna dan disarankan dalam resepi ni. Saya pernah cuba jenama lain, tapi hasilnya tak sesedap dan tak seperti yang dikehendaki.

Bahan-bahan:
7g agar-agar serbuk (sila pastikan gunakan jenama cap burung layang-layang. Sebab kegedikkan dadih bergantung hidup pada serbuk agar-agar jenama ini)
10 cawan air
1 tin susu cair (400ml)
400g coffeemate (1 paket  *jika coffemate tersebut ada bonus/extra 50g etc, just masuk aje semua)
1 1/2 cawan gula (bisa tambah atau kurangkan. Janganlah taat sangat)
Perasa kesukaan (keladi/coklat/mangga/strawberi)
1 keping asam gelugur (jangan panik- sayapun tak pasti apa fungsinya. Tapi sebab  dalam resepi asal ada, jadi saya insan yang telus so boh pi la)
Cara-cara:
  • Didihkan air. Masukkan serbuk agar-agar sedikit demi sedikit. Pastikan agar-agar larut sepenuhnya.
  • Masukkan gula dan asam keping. Kacau hingga gula hancur.
  • Masukkan susu cair. Biarkan mendidih sebentar.
  • Masukkan coffemate sedikit demi sedikit. Pastikan tidak berketul-ketul.
  • Apabila telah mendidih dan timbul buih-buih kecil, tutup api dan keluarkan asam keping.
  • Bahagikan kepada beberapa bahagian dan masukkan perisa kesukaan.
  • Sejukkan dan ?

34 comments:

  1. yooo..aku still keep wesepi hang bagi dulu..tapi menten kusandarkan pada kenangan.Asal anak nak dadih beli hat segere..or beli dah siap...bagusskan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ca
      bagus bagus bagus bagus...alahh mmg la dh x berbuat dh menda senang gini...dh lengan tu dok ngacau gantang2 punya skrg...

      Delete
  2. x nk letak asam gelugor bleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Novelgurl...

      Saya penah gak skip asam tu...rasa dia menten aje sama...cuma kalo x silap fungsi asam tu utk mengentalkan tekstur dadih...lebih kurang cm tu lah. ..

      Delete
    2. sis,xda rasa masam ke ltk asam gelugor tu?

      Delete
    3. sis,xda rasa masam ke ltk asam gelugor tu?

      Delete
  3. Chah...apa2 pun...sudu tu mana ko beli Chah...santek sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak mar
      Sudu tu pemberian kawan....mmg comey kan...

      Delete
  4. opocot sudu lawo mak ko... ikikiki..
    hah asam gelugor.. pelik nih.. trasa mcm nak masak gulai lomak lak.
    ok nak try jugak insyaAllah..bebudak mmg hantu dadih.. err tapi dadih beli la, maknyer maleh nak buat sbb banyak bekas nak kene guna.. ngehngeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee jah...lawokan sudu ai ni...pemberian dr kawan...errr ko tanak ke beri ape2 plak kt ai ni jah?
      Part asam keping tu pepandai lahheh...ada time ai buat x bubuhpun...rasa okes jek...

      Delete
  5. salam heee wahhh ada dadih lg di sini suka suka...satu x cukup mahu 4 cawan..sekali hadap...nikmat terasa2 masuk tekak :-)

    ReplyDelete
  6. salam..
    oho, agar2 ni ye yg sesuai wat dadih..nti leh trylah..

    ReplyDelete
  7. wah mnarik la resepi ni...leh masuk list ni...tq

    ReplyDelete
  8. memalam datang ngendeng dadih kak chah....
    dah tido ke kak....kikikiki

    ReplyDelete
  9. anak sy suka benor membeli dadih..tp saya teramat2 malas nak buat..mmg x pernah nk cuba buat dadih sendiri..tgok akk tayang nie..teringin btl nk mencubanya..keep resepi la.tq:)

    ReplyDelete
  10. Assalam chah, akak so far belum pernah buat dadih sendiri..
    sebab rakyat jelata kat rumah akak ni semuanya sua koo(cina cakap jakun)..
    haha..tak reti nak makan dadih..termasuk tukang masaknya sekali..heheh
    apa2pun love your last picture.. ada hue tones of colours tu yangmahal tu..hehe

    ReplyDelete
  11. Tumpang bertanya..yg perasa tu mn nk cri? Dia dlm bntuk cecair ke serbuk ke pepejal? X pnh buat..so, x taw la..hehe

    ReplyDelete
  12. Tumpang tanya ya,,,knp kene letak coffee tu?ap fungsi nya?

    ReplyDelete
  13. dpt berape bkas kalau 1 paket serbuk agar2 layang2 tu

    ReplyDelete
  14. dpt berape bkas kalau 1 paket serbuk agar2 layang2 tu

    ReplyDelete
  15. menarik la resepi ni...
    nampak macam sedap :)

    ReplyDelete
  16. Ada yang bubuh getah betik - asam gelugor tak pernah dengaq pulak. But my question is kena bubuh agar2 kah. Tujuan getah betik is to harden or beku kan susu. Only setitik dua aja, if lebih it turns greenish and pahit. This need to be careful. I remember my mother made it - no agar2 only getah betik tapi bukan susu tepung - susu lembu tulin yang indian selalu jual. Normally indian yang rajin buat tempahan.

    ReplyDelete
  17. Salam kak. Resipi ni boleh dpt berapa cawan ya? Maksudnya hidangan untuk berapa orang ya?

    ReplyDelete
  18. Salam, nak tanya sikit.. knapa semua resepi dadih letak serbuk agar2 ye?? Ada tak resepi mak dulu2 yg x guna serbuk dadih?? Meh share sikit kat kawan2,,, t/kasih

    ReplyDelete
  19. Saya baru cuba semalam tapi tk pakai asam dan gula kurangkan sikit. Memang sedap dan jadi. Terima kasih! Dah x payah beli kat luar lagi lerrr

    ReplyDelete