Pages

Tuesday, June 26, 2012

KUIH LOMPANG JAGUNG

Amvoii! Macam ada kebun jagung 4 hectar. Hari-hari menu jagung. Padahal harga setongkol jagung dah boleh beli selipar flip flop tipu punya sebelah.  

Tak mengapalah. Sementara stok masih ada, tak ada nanti saya duduk diam-diam. Suap aje oat dengan hirisan kurma sambil habiskan 4 liter air. * Oh dahsyat cita-cita!
Bila sebut makanan-makanan diet yang boleh buat ai die tu, saya nak ucap tahniah lah untuk sahabat karib (dan-dan jadi kawan ketat sendat) atas jawatan baru. Dah GM Cik Senah kita tu. Barulah sesuai dengan baju bling-bling susah-susah aje Kak Long jahit  sampai kurus kering. Keringnya tu termasuk adik beradik mereka. Pening baca?  Takpe, jangan layan sangat bila  angin senget Cik Embun. Datangnya tu tak kira time. Buat derk je taw? Lama-lama diam la tu.
Moh suap kuih lompang yang dulunya  saya ingatkan lubang lompong itu menyebabkan kuih ni 'tak jadi'. Rupa-rupanya itulah yang menyebabkan ianya dipanggil lompang kan. Bila gigi menjadi juri ; komen saya - yang asli lagi power. Lagi nostalgia. Tapi nak try versi ngengada saya ni boleh juga, tak yah susah-susah tag kat efbi pun ai okes jes. Heeee
Bahan-bahan:
1 1/4  cawan tepung beras
2 1/4 cawan jus jagung (kisar 2 tongkol jagung dengan air)
3/4 cawan gula
Beberapa titis  perisa jagung
Sedikit kapur makan (campur dengan sedikir air)
Kelapa muda diparut dan digaul dengan sedikit garam
Cara-cara:
  • Kisar jagung dengan air. Jadikan 2 1/4 cawan jus.
  • Campurkan tepung, gula dan jus jagung. Masukkan kapur makan. Kacau hingga larut dan tapiskan.
  • Panaskan air kukusan terlebih dahulu.
  • Oleskan acuan lompang dengan sedikit minyak. Tuangkan adunan dan kukus kira-kira 10 minit.
  • Sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan. Hidangkan bersama kelapa parut.

12 comments:

  1. aduh cantik nye lompang tu macam nak terkam je bila tengok dengan gambar yg clear terasa nak cuit je satu dua lompang tu,kalau dpn mata mmg Chah dah tak nampak semua lompang tu haha hebatlah nnti akak nk try jugak lah

    ReplyDelete
  2. Wah kuning diraja gitu. Kelas punya lompang

    ReplyDelete
  3. royal kuih lompang...kuning2 tu...

    ReplyDelete
  4. chah. nampak sedap je chah. Ko tau tak.. lompang tu dalam slang nisemilan maknanya lempang. Ha.. tu kue tu belubang sebab kena lempanglah tu. Terus jadi kue lompang kehkehkeh..
    wei... nak kena cari jagung lak den hari ni.

    ReplyDelete
  5. wah sedapnya lompang jagung

    ReplyDelete
  6. Lawa bila lompang berlesut pipit.....

    ReplyDelete
  7. Hai Chah..

    Amboiiii..menjadi betul kuih lompang Chah ni. Berlobang2 kat tengah2 dia tu..

    ReplyDelete
  8. wah! solid gold kuih lompang mu chah... mantop!!

    ReplyDelete
  9. sedapnya kuih lompang jagung ni.

    ReplyDelete
  10. Assalam Chah, rajin wat kuih...cantik lompang mu, kalau berlubang camtu...mmg kira jadi sangat2 lah tu...gambar pun makan mantopss skrg... ^__^ keep it up!

    ReplyDelete
  11. serius lawo lompang dgn dimple..ni lompang versi diraja..daulat kakakku!

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete