Pages

Thursday, January 26, 2012

APAM LABU



Masih lagi dalam mood warna-warna diraja. Tekak Raja Naga. Saya kongsikan resepi khas untuk sahabat  Puan Pensyarah yang kuat menjegey. Nampaknya dia terpaksa menarik balik kata-kata nesta walapun apam saya ni tak naik dan menggebu macam Muhammad. Tapi rasanya, sampai ada orang mintak bawak balik la. Huihuihui. * Dah tu apam ni berat macam dia, macam mana nak naik. Huihuihui.



Ini apam yang paling paddu. Teksturnya berat, lembab dan lembut. Sedikit sebanyak ada persamaan dengan saya, tang lembut gemalai  tu jelah!. Bukan tang berat tu, tau! 

Selain dari apam ni, saya suka  apam klasik tepung gandum tu. Memang agak kekampungan di situ. Maaflah bukan saya tak sudi, tapi apam-apam moden yang bertekstur gebu macam kapas dan agak kering, memang kurang mendapat tempat di jiwa. 



Pusing-pusing cari resepi ni, tanya Biah Ubun dia suruh pergi tanya Kak Kiah Lompang. Baru je buka mulut nak tanya, Kak Kiah beri isyarat suruh mintak dari Bini Seleman Vespa. Berjuang lagi nak cari resepi ni, pergi pulekk ke Lijah Gondola, dia geleng kepala. Haishh!. Udin Bemban dengan berapi-apinya suruh usha dari Peah Keliwon. Peah angkat bahu. Dapat idea nak tanya Khaty Parmesan, barulah dapat. Fuhhh. Rupa-rupanya resepi ni banyak berterabur serata alam.Heeee


Bahan-bahan:
Sumber : Izah dan Kak Ummi 

Bahan A

3 tbs tepung gandum
1 tbs gula
2 tsp yis segera
3 tbs I swear air suam

Bahan B
240g labu (rebus, lenyek dan ditimbang) * pertama kali saya buat dulu saya letak 300g labu, so apam lagi berat dan lagi ummpphh!
150g gula pasir
150ml santan (saya gantikan dengan susu cair)
1 biji telur

Bahan C
200g tepung gandum
1 tsp baking powder


Cara-cara:
  • Satukan Bahan A dan peram kira-kira 10 minit. Ketepikan.
  • Campur Bahan B dan kisar halus. 
  • Campurkan Bahan B dan C. Pukul dengan hand whisk hingga sebati. 
  • Masukkan Bahan A dan kacau rata. 
  • Peram kira-kira satu jam sebelum dimasukkan ke dalam bekas yang sesuai. Kukus hingga masak. * Saya kukus dalam acuan silikon dan paper cup biasa.

*Tips dari Kak Ummi : Selain dari mengukus dengan api yang besar, untuk mendapatkan apam yang mekar merekah, kukus apam dalam paper cup dan letakkan dalam acuan apam besi (yang berlubang-lubang tu). 



    24 comments:

    1. salam datin chah!!! terasa sedikit kurang percaya tang lemah gemalai tu.. muahaha~~ ;p
      mmg sedap apam labu niii.. tun frozen kan separuh, bila panaskan jadi lg sedap! jeles nengok kelapa tu, tun sini guna kelapa kering je. sadis sadis..

      ReplyDelete
    2. Assalam Chah, wpun nampak agak pelik kejadiannya...tp dah Chah kata sedap, mesti sedap la kan...dia xnak naik xpa...janji sedap.. ^_^

      ReplyDelete
    3. hehehe...tekak raja naga!! macam perli k.gee jer...nak rasa apam yg paddu ni...

      ReplyDelete
    4. salam kenal chah..
      geli hati perot bila baca tulisan chah ni..trima kasih menceriakan sy dgn cerita dn gambo yg cntik...

      ReplyDelete
    5. salam kenal chah..
      geli hati perot bila baca tulisan chah ni..trima kasih menceriakan sy dgn cerita dn gambo yg cntik...

      ReplyDelete
    6. datin.. i pecaya apam labu ni sama mcm u.. i lebih percaya kalau semua ciri2nya sama.. i tak kesah.. i percaya je.. hahah.. susah betul ke nak dapat resepinya? membayangkan datin dengan gelang berat ke hulu ke hilir dengan 4 in heel sehingga bertanya resepi pada bini driver jiran sebelah. akhirnya dapat jugak resei mabeles kan. nex time cer la try letak santan. i like banyak2 apam ni. resepi asal guna keledek kan, bila ada keledek cer try buat pulak. besstttt

      ReplyDelete
    7. kuning mata biruku ini..kikikiki
      perhhhh....cantikk gebu la apam labu tu..
      geramm mas tengok..

      ReplyDelete
    8. tun...hahahaha... ai ni tkde ciri2 wanita pojaan malaya ker? so x percaya ker? anggaplah itu salah satu mimpi manis saya tapi sebenarnya mimpi ngeri pada org2 yang mengenali ai...hikhik...

      apam ni? terbaik!

      ReplyDelete
    9. huhuhu...di mana silap daku??? pelik sangat ke rupanye kak? kahkahkah...bila la nk PhD buat apam ni...adoiii.. tapi yg penting ssedap!!

      ReplyDelete
    10. ummiaisyah, tq menyinggah sini..tapi agak2 bila terbaca citer2 sewel yg membawa ummi meraban merewang ke dunia org2 mengong tu, baik abaikan sebentar ya...adalah tu wayar kt mana-mana lupa nak sambung...:)

      ReplyDelete
    11. ijah, yezza! semua faktor yg ai nk ada dlm apam ni...byk resepi lain, tp yg guna ovellete bagai..so jd gebu x berat...ai bg 80% je la...ni 100%...sekali ngan gelang2 datin kasi...kehkehkeh..

      ReplyDelete
    12. Mas!..asal bila nama itu disebut, rasa nk makan kek petak2 sambil main dam...bila? bila? aritu lupa nk ucap tahniah....suker lee teww!!

      ReplyDelete
    13. chah....jap neh akak merebus la labu...cadang nk buat muffins...skali tgk apam chah neh...terus la teringat...dah lama nk mengapam..bleh plak terlupa...tq secara tak langsung igtkan akak...so mengapam labu la akak ptg neh...

      ReplyDelete
    14. Mak Qis..boleh plak terlupa, mcm mana tu? Haha...tp akak plak mencetuskan idea kt saya utk memapin labu plak lps ni...hehe...

      ReplyDelete
    15. salam..comeynya apam labu nih.. mould tu pun cute.. suke tengok :)

      ReplyDelete
    16. Mak Qis..boleh plak terlupa, mcm mana tu? Haha...tp akak plak mencetuskan idea kt saya utk memapin labu plak lps ni...hehe...

      ReplyDelete
    17. Mak Qis..boleh plak terlupa, mcm mana tu? Haha...tp akak plak mencetuskan idea kt saya utk memapin labu plak lps ni...hehe...

      ReplyDelete
    18. OH....NGUTUK TAK INGAT2..sib baik depa tak tau sapa org yg hang kutuk tu. Akan aku buat apam labu ni SUATU HARI NANTI. Dan akan kupastikan ia GEBU.

      ReplyDelete
    19. Emm...aku memang tak pelik kalau apam chah tak kembang mekar...chah tak serasi bab apam...tapi kalau dah rasa sedap..ada acik kesah tak kembang dowhh..!

      ReplyDelete
    20. Makcik HS oiii...apam ni xkan GEBU, sbb versi ni xde ovellete. Hang nk ovellete version or my version yg sangat syidappp itewww??? Hihihi

      ReplyDelete
    21. owh..sbb xde ovellete rupanya alasan itu. Nway, akan ku terai dulu versi hang yg tak naek ni

      ReplyDelete
    22. Oh yes la, hang cuba gugel cari resepi apam ni. Byk version. Yg version ada ovellete biasanya gebu n leh mekar. hang suka yg gebu hang terai yg ada guna ovelet, aku suka apam stail dolu2, yg x gebu.

      ReplyDelete
    23. ok..takpa yg penting SODAP...:) tak jadi buat hari ni sbb hari ni agenda jenjalan. Postpone ahad depan...

      ReplyDelete
    24. Sy dh try resepi ni. Sedapppp , gebuuu. Thankss yeaaa.

      ReplyDelete